Doorgaan naar artikel

Markt: Productie aardbei piekt door (na)zomer

Markt: Productie aardbei piekt door (na)zomer premium

Markt: Productie aardbei piekt door (na)zomer

Verrassend hoge productie per vierkante meter leiden tot een piek in de aanvoer en tot prijsdruk.

De meeste sorteringen aardbeien brachten woensdag 10 oktober € 2 tot € 2,50 per kilo op. Dat is ver onder kostprijs voor een kasteler. Klasse 2 ligt daar met € 1 per kilo vrij aardig onder.

In het najaar is de vraag naar fijne aardbeien uit Engeland redelijk en laat vooral de vraag naar grovere sorteringen het afweten door de binnenlandse markt. Prijsverschillen zijn daardoor minder groot voor de verschillende sorteringen.

Inkooporganisatie Superunie speelt op de marktsituatie in met acties bij de kleine winkelketens met prijzen van rond de € 2,50 voor 400 gram.

Procutiepiek optelsom van oorzaken

De oorzaken van de productiepiek is divers. Het mooie weer verrast telers ook. Een afzetorganisatie zegt dat sommige telers 2 keer zoveel oogsten per meter als verwacht.

Daarbij is de groei van het volume ook minder gespreid, doordat telers deze zomer dichter op elkaar plantten. De markt is bovendien gegroeid met uitbreiding van het areaal; allemaal factoren die in een volle markt worden gevoeld.

Geen graadmeter voor uitbetaalprijs

De klokprijs van iets boven de € 2 is misschien geen goede graadmeter voor de uitbetaalprijs, zo is de verwachting. De verrassing over de productiepiek is vooral voelbaar op de klok, maar in de contracten mogelijk minder doorklinken op dit moment.

Dat voor klokprijzen nu € 2 te weinig wordt betaald om kostprijs te halen, hoeft dus niet voor alle productie of telers te gelden. Bij langeretermijnafspraken zullen hogere contractprijzen en dus uitbetaalprijzen tot stand komen.

Bekijk actuele aardbeienprijzen en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin