Doorgaan naar artikel

Markt: prijzen paprika trekken flink aan

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De dagprijzen en klokprijzen van paprika zitten deze week in de lift. Vooral groene paprika doet het goed vanwege een dip in de productie. Rode paprika blijft wat achter.

De klokprijs van groene paprika (85 millimeter ofwel 181/221) zit sinds begin vorige week flink in de lift. In week 32 lag het indicatieve klokprijsniveau bij ZON Fruits & Vegetables en BelOrta tussen € 1,30 en € 1,50 per kilo. Deze week ging er nog een flinke schep bovenop. Dinsdag 14 augustus noteerde BelOrta € 1,93 per kilo. Woensdag (geen veildag in België vanwege Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart) kwam de klokprijs van ZON hierbij in de buurt met € 1,89 voor deze sortering.

De flinke prijsstijgingen zijn het gevolg van de lagere aanvoer. In week 32 werd bij BelOrta 2,5 keer minder van deze sortering aangevoerd dan in week 30.

Rood blijft achter

De doorkleurende paprika’s beleefden begin deze week nog de naweeën van de lange hitte met forse aanvoer. Dat wordt nu snel minder en de klokprijzen lijken hier al op te anticiperen.

Bij ZON liep de indicatieve klokprijs van gele paprika’s (181/221) dinsdag 14 augustus al op naar € 1,88 per kilo. Woensdag daalde dat weer naar € 1,74 per kilo. BelOrta noteerde dinsdag € 1,52 per kilo.

De prijs van oranje paprika stijgt nog sneller. Woensdag lag de indicatieve klokprijzen van de sortering 181/221 bij The Greenery en ZON rond € 1,85 per kilo. Maandag was dat respectievelijk 80 en 55 cent lager.

In het prijsherstel blijft rode paprika gevoelig achter. Woensdag lag de indicatieve klokprijs van de grove sorteringen rond € 1,15 per kilo op de Nederlandse veilingen.

Mindere zomer

De prijsvorming van paprika vertoont zoals gebruikelijk ook dit jaar sterke schommelingen. Van de hoofdkleuren doet geel het relatief het beste deze zomer. Met uitzondering van een paar weken ligt de uitbetaalprijs van telers die zijn aangesloten bij een Belgische veiling gemiddeld hoger dan het gemiddelde van de laatste 3 jaar.

Rode paprika deed het tussen week 21 en 24 heel goed, maar haalde daarna het gemiddelde van de laatste 3 jaar niet meer. De prijsvorming van groene paprika was deze zomer nog wat minder. Met uitzondering van week 26 en 27 lag de uitbetaalprijs onder het 3-jarig gemiddelde.

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin