Markt: Prijsverval glasgroente, wintergroente sterk

27-10-2020 | Laatste update op 26-10 | |
De witlofprijs piekt de laatste weken. - Foto: Archief G&F
De witlofprijs piekt de laatste weken. - Foto: Archief G&F

In de afgelopen week is het prijsverval voor glasgroente niet voor trostomaten voelbaar. Wintergroente is aan de prijs.

Het seizoenseinde voor Noord-Europese glasgroente gaat gepaard met een prijsval in week 43. Dat zette laat in dit seizoen en ook in week 43 wisten de grote glasgroenteproducten nog beter te scoren dan een jaar geleden, ondanks de prijsdaling.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5f97f3161b218"></iframe>

Bij aubergine, komkommer en rode paprika was er prijsverval. Dat heeft niet altijd met betere kwaliteit Spaans product te maken. Aubergines uit de kas in Nederland en België zijn bijvoorbeeld nog van goede kwaliteit en in de goede maten. Deze week is de aanvoer aubergine op de veiling wisselend. Bij The Greenery was de aanvoer klein en liepen prijzen weer op tot € 0,70. Het zijn laatste plukjes Nederlandse aanvoer.

Rode en groene paprika

Ook de aanvoer rode en groene paprika was bij The Greenery dinsdag 27 oktober erg laag. Bij ZON werd voor de beste sortering en kwaliteit nog steeds voor meer dan een euro afgezet. Dat duidt toch op een rol voor Nederlands product en geen grote Spaanse aanvoer. In week 43 lag de uitbetaalprijs in België op € 0,61.

Trostomaten

Bij trostomaten blijft de markt stabiel op een royale € 1,36, meer dan het dubbele van vorig jaar. Het prijsverschil met losse tomaten neemt af. Op de veilingen deze week werden losse tomaten door kopers getaxeerd op rond de € 0,90 per kilo.

Wintergroente

Bij de wintergroente uit de steekproef wordt voor zowel bloemkool, witlof, spruiten en prei een plus gehaald ten opzichte van 2019. De gemiddelde witlofprijs kwam in week 43 zelfs tot boven de € 2 per kilo. Ondanks een prijsverval bij bloemkool in week 43 lag ook hier de prijs nog boven het niveau van 2019. De prijzen laten zich lastig vergelijken met Nederlandse noteringen, vanwege kopersgroepen en kwaliteitsvoorschriften en heffingen. Prijzen voor D-spruiten verschillen ook op Nederlandse veilingen stevig in prijs. Bij ZON worden nog wel prijzen genoteerd van rond de € 0,50. Voor A-spruiten werd dinsdag 27 oktober een prijs betaald van net onder de euro. The Greenery veilde deze sortering niet.

Klik hier voor meer dagprijzen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer