Doorgaan naar artikel

Markt: prijseffect zomer ebt weg, behalve bij veldgroente

Foto: Groenten&Fruit premium

Foto: Groenten&Fruit

Veel groenteprijzen kwamen in week 41 op of onder het niveau van 2017, vooral die van glasgroente. Dat kan geconcludeerd worden uit de Belgische middenprijzen. Alleen de prijs voor een pakket vollegrondsgroente wijkt nog af van vorig jaar.

Broccoli is met € 1,06 duurder dan vorig jaar in week 41 (€ 0,75). Datzelfde geldt voor koolsoorten, prei en witlof. Bij kool kan de middenprijs in week 41 zelfs nog een veelvoud zijn van vorig jaar. Zo is rodekool met € 0,68 wel 3 keer duurder dan vorig jaar.

Prijzen op of onder niveau 2017

Bij producten als ijsbergsla, komkommer, aubergine, tomaat en paprika daalden de prijzen op of onder het niveau van 2017. Zuid-Europese aanvoer is daar ook debet aan. De extreme zomer kan qua volume nog na-ijlen, maar dat komt dan niet tot uitdrukking in de afzetprijzen.

Prijsdalingen op Belgische veilingen

Bij verschillende producten ging de prijsdaling hard in week 41 in België, waar ook veel Nederlandse telers product leveren. Zo daalde de middenprijs van bloemkool op Belgische veilingen van € 0,63 naar € 0,35 per stuk. Ook bij Chinese kool zakte de prijs snel terug naar € 0,31.

Dat blijkt ook uit de Nederlandse veilingoverzichten voor deze week van komkommer, tomaat, bloemkool en aubergine.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin