Markt: Prijsdruk tomaten voelbaar in EU

06-05-2020 | |
Tomaten plukken. - Foto: Gerard Boonekamp
Tomaten plukken. - Foto: Gerard Boonekamp

Zwakke prijzen voor tomaten in Nederland en België drukken ook op de Franse markt.

In de negentiende handelsweek van dit jaar moet de tomatenmarkt prijsdalingen accepteren op verschillende markten. Ook op de Franse tomatenmarkt is dat zichtbaar, al meldden marktanalisten dinsdag 5 mei enige stabilisering. Het aanbod neemt toe.

Op de Franse markt is de Belgische aanvoer de belangrijkste concurrent nu. Grote prijsverschillen aan het begin van het seizoen worden niet geaccepteerd door kopers, getuige de marktnoteringen van het Franse Agrimer.

Prijsdruk zichtbaar op uitbetaalniveau

De prijsdruk bij losse tomaten is duidelijk zichtbaar op uitbetaalniveau. De Belgische veilingen boekten de laatste twee weken gevoelig lagere prijzen dan de afgelopen twee jaar. Deze week zijn de verschillen tussen de klokken wel opvallend. Waar in Barendrecht prijzen in enkele gevallen op minimumniveau uitkwamen van enkele centen, bleef in Venlo de prijs boven de € 0,20 en in België ook (voor fijnere tomaten). Een inkoper noemt naast de bekende factoren als horecasluiting ook de ramadan als verklaring voor de lagere vraag dit moment.

Nederlandse prijzen iets boven gemiddelde

De Nederlandse tomatennoteringen bij de Europese Commissie laten zien dat in april Nederlandse prijzen iets boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar bleven. Het eerste kwartaal was zwakker.

Voor de Europese tomatennoteringen van de Europese Commissie lagen de prijzen gemiddeld (van de vier grootste landen) wel steeds boven het vijfjarige maandgemiddelde.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer