Doorgaan naar artikel

Markt: prijscorrectie Spaans product effect op markt

Een prijscorrectie bij Spaanse glasgroente heeft invloed op de Nederlandse markt. Ook de komkommerprijs kwam verder onder druk.

Vlak voor de start van de Nederlandse aubergineproductie is de prijs voor Spaanse aubergine terug gezakt naar een niveau net boven de euro per kilo. Dat was eerder deze maand nog meer dan het dubbele. Ook bij courgette is de prijs bijna gehalveerd in een week tijd tot onder de halve euro.

Veel 40‘ers geveild

Bij komkommer kwamen dinsdagmorgen meer grovere Nederlandse komkommers voor de klok van The Greenery, de 40‘ers. Dat deed de prijs bij deze sortering geen goed en zorgde voor een prijs van circa € 0,33. Feitelijk is dat te laag, gezien het prijspeil van de fijnere belichte sorteringen. De prijs is ook te laag in verhouding met andere jaren. De laatste 2 jaar waren de komkommerprijzen op de veiling van The Greenery eind januari rond de € 0,60 (35’ers). Bij de veiling van dinsdag viel een koper op dat bij 40‘ers veel voor Duitsland verpakte komkommers stonden. Het kan wijzen op een lastige Duitse markt, of een stille vraag. De verwachting van sneeuw voor de komende dagen helpt de vraag ook niet vooruit.

Internationale markten

Op de internationale handel is de prijscorrectie van dinsdag voor Nederlandse 40‘ers overigens niet zichtbaar. De importprijs voor Franse kopers van Nederlandse komkommers zakte dinsdag een cent naar iets boven de € 0,40 per stuk.

De daling van de prijs was al ingecalculeerd. De importprijs voor Nederlandse 40‘ers zakte al met € 0,14 in een week tijd. In de week daarvoor werd ook al € 0,12 prijsgegeven. Dat is met de start van het onbelichte seizoen voor de deur geen fraaie opbrengst.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin