Markt: prijsbonus belichte tomaten

27-11-2018 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Op de veilklok bij ZON komen nu 3 verschillende trostomaten bij elkaar, de belichte, onbelichte en Spaanse.

Het verschil tussen belichte en onbelichte lag dinsdag op circa € 0,20 tot € 0,30. Al kwamen de beste onbelichte trostomaten nog wel in de buurt.

De prijs voor Spaanse trostomaten voor de veilklok kwam met iets boven de € 0,90 iets meer in de buurt van de belichte Nederlandse (Middel). Voor Nederlandse werd boven de € 1,05 en € 1,10 betaald per kilo. Sinds vorige week veilt ZON de belichte tomaten. Bij The Greenery staan deze tomaten nog niet voor de klok.

Gewone klasse 1

Van grove trostomaten (onbelicht) kwam nog een behoorlijke hoeveelheid voor de klok bij ZON, vooral de gewone klasse 1. Daarvoor was het prijsverschil met belichte teelt die eerder vermelde € 0,20 tot € 0,30. De prijs voor onbelichte lag op € 0,80 tot € 0,82, op zich behoorlijke prijzen.

Ook bij losse tomaten is het prijsbeeld op de dagmarkt nu gunstig. Voor de fijne sortering op The Greenery raakte de dagprijs met € 0,91 het niveau van 2017. De afgelopen 2 maanden werd overigens dat prijsniveau van 2017 in periodes bij lange na niet gehaald.

Uitbetaalprijzen € 0,90

Op de Belgische veilingen lagen weekprijzen vorige week (47) een dubbeltje hoger dan in week 46. Voor losse tomaten werd € 0,90 uitbetaald en voor trostomaten gemiddeld € 0,79.

Een inkoper stelt deze week niet veel verandering te verwachten. De kwaliteit van Spaans product wordt nog wel eens aan beperking genoemd. De beperkte aanvoer Spaanse bij ZON zag er dinsdag wel redelijk uit. De blokkades in Frankrijk wordt door 2 handelaren individueel niet als belangrijke factor genoemd op de huidige markt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer