Markt: Prijs rabarber stabiel

15-02 | Laatste update op 08-07 | |
Vervroegde rabarber. - Foto: Stan Verstegen
Vervroegde rabarber. - Foto: Stan Verstegen

Vraag en aanbod van rabarber verkeren in rustig vaarwater en zijn in evenwicht. Dat vertaalt zich in een prijs van € 3,60 tot € 3,80 per kilo.

Al in december zat het met de prijs voor rabarber wel goed. Dat is niet vanzelfsprekend, afgaande op de zeer matige prijzen in eerdere jaren in december. Afgelopen december kwam daar nog een mogelijk nadelig handelseffect bij door brexit, waardoor de vraag naar rabarber mogelijk zou achterblijven. Het tegendeel bleek het geval. De prijsdip tussen sinterklaas en nieuwjaar bleef uit. Het zorgde ervoor dat de prijs vergelijkbaar was met die van nu. Alleen begin dit jaar lag het prijsniveau tijdelijk lager om vervolgens aan te trekken naar € 2,20 tot € 2,80 per kilo. Inmiddels is er dus weer een euro bovenop gekomen.

Geen effect gasprijs

De huidige rabarber is van pollen uit de koelcel, die in verwarmde cellen zijn geforceerd. De energieprijs is wel een issue, aldus een teler. Dat gaat ook op voor tunnelteelten. Volgens hem zijn er nog geen telers geweest die besloten hebben vanwege extra energiekosten niet te forceren. “Misschien dat de temperatuur wat lager wordt gehouden, dat is voorstelbaar. Het is wel gunstig dat er nog geen sprake is geweest van vorst.”

Verse rabarber niet in winkelschap

Wie in de supermarkt rabarber wil kopen, komt uit bij glazen potten. Verse rabarber is in de winter duidelijk geen product voor retail. Op internet lukt verse rabarber kopen wel bij een enkele aanbieder. Een klant moet dan rekenen op € 10 per kilo, exclusief verzendkosten.

Prognose: voorlopig prijshoudend.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer