Markt: Prijs Conference zet stap terug en twee naar voren

06-11-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het is op basis van indexprijzen en uitbetaalprijzen in België een beetje op en af met de Conference-prijs.

De prijs (TFC-index) voor exportgeschikte Conference werd deze week ongeveer 1 cent, ten opzichte week 44, naar beneden bijgesteld naar € 0,58 per kilo. Het is een prijsnotering berekend over een aantal commercieel interessante sorteringen door The Fruit Trading Company, de partij die in België en Nederland een termijnhandel opzet. Daarmee werd opnieuw niet de grens van € 0,60 gehaald.

In het tweede deel van de handelsweek (45) lieten de Belgische veilingen juist weer een stevig herstel zien en werd voor sommige sorteringen overtuigend de grens van € 0,60 geslecht. Zo was op BelOrta een gemiddelde prijs van € 0,67 te zien donderdag 7 november voor de grootste exportgeschikte peren.

Als we kijken naar uitbetaalprijzen die de laatste weken zijn afgegeven, werd vorige week (44) juist iets meer prijsgegeven: van € 0,51 naar € 0,47. Dat prijsverval kan met andere sorteringen of klasseverdeling in de handel samenhangen die week. De weekprijs van € 0,47 lag tussen het niveau van 2018 (€ 0,42) en 2017 (€ 0,53) in.

Grens van € 0,60

Wel duidelijk is dat voor beide noteringen (TFC-index en uitbetaalprijs) het niveau van 2017 nog niet wordt gehaald. In 2017 werd de grens van € 0,60 voor de TFC-index in de maand november wel gepasseerd. Dat lijkt de opdracht voor veilingen en The Fruit Trading Company (TFC) deze maand.

Ondanks de stijging van de prijzen tot deze week was de handel in deze periode nog niet bereid contracten te sluiten. Sinds 25 oktober ligt het contractniveau op een niveau van € 0,69, maar is sinds 10 oktober geen contract meer afgesloten.

€ 0,05 tot € 0,10 duurder in handel

Op Duitse groothandelsmarkten lijkt Belgische Conference voor hogere prijzen genoteerd dan Nederlandse en Duitse Conference. Voor Belgische Conference wordt in de groothandel gemiddeld € 1,03 betaald en € 0,97 voor Nederlandse. Op plaatsen waar de drie herkomsten bij elkaar lagen, was dat niet het geval en blijven Belgische en Nederlandse Conference wel gunstiger geprijsd dan Duitse. De Nederlandse Conference bij de Duitse groothandels is ongeveer € 0,05 duurder dan vorig jaar in week 44.

Op Rungis, de grote Franse groothandel, ligt Nederlandse Conference voor € 1,20 per kilo. Dat is circa € 0,10 meer dan vorig jaar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer