Markt: Prijs Conference sneller omhoog dan gedacht

13-01 | Laatste update op 08-07 | |
Conferenceprijs loopt op. - Foto: ANP
Conferenceprijs loopt op. - Foto: ANP

Het jaar is voor Conference goed begonnen. De afgelopen handelsdagen loopt de prijs hard op.

Donderdag 13 januari steeg de veilprijs voor de notering 75-80 bij Borgloon op tot boven de euro (€ 1,03). Het is een snellere stijging dan verwacht. Ook gezien het volume voor de klok dat met totaal 430 ton weer op een redelijk niveau is gekomen. Dat roept de vraag op of de markt zo’n prijsstijging kan opnemen. Gaat de handel dat absorberen en past dat in de bandbreedtes die daarvoor zijn ingeschat door de marktpartijen?

De beste ontwikkeling zou een stabiele langzame prijsverhoging zijn, stelt een handelaar. Een prijsstijging werd wel verwacht aan het begin van het nieuwe handelsjaar, maar deze prijsstijging is dus forser dan verwacht. Dat zeggen twee betrokken partijen in de afzet van peren.

Italiaanse peren

Een mogelijke deelverklaring voor de prijsstijging is te vinden in de Europese perenaanvoer. Op de Duitse groothandelsmarkten is bijvoorbeeld goed te zien dat Italiaanse Abate Fetel € 0,30 gestegen is in de laatste zes weken, naar € 3,38 in week 1. De Nederlandse Conference steeg op die markt in die periode een paar cent naar € 1,27 per kilo (handelsprijs). Er lijkt daarmee een wind in de rug voor Conference op die Duitse markt. Al wordt voor dezelfde Italiaanse peren op de groothandelsmarkt in Marseille juist iets minder neergelegd in januari dan in december € 2,70 per kilo).

Een Nederlandse handelaar ziet geen duidelijke afzetmarkt voor Nederlandse peren die beter loopt dan andere. In alle markten wordt tegen deze prijzen nog redelijk gekocht, stelt hij.

Termijnhandel ook gunstiger

De noteringen op de European Fruittrading Cooperation stegen donderdag 13 januari met € 0,03 per kilo. Dat is gebaseerd op de veilingprijzen. De termijncontractenhandel is in het tweede handelskwartaal beland, met in januari oplopende prijzen van bijna € 0,80 per kilo. In het eerste kwartaal tot december liep de termijnprijs nog iets terug om te eindigen op € 0,74.

Of de huidige prijsstijging wordt omgezet in hogere termijncontractprijzen is nog niet bekend. Hoeveel contracten verhandeld zijn, is ook niet helder. Het vorige handelsseizoen liet een lager volume zien, maar in een krap perenjaar als dit jaar is het instrument mogelijk aantrekkelijker.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer