Doorgaan naar artikel

Markt: Positieve stemming handel in Conference houdt stand

De dagmarkt van Conference-peren ontwikkelt zich positief, zo valt op te maken uit veilingprijzen. Beter dan andere jaren zelfs.

De positieve verwachtingen van telers met contractafzet via Fruittrading Company wordt bewaarheid deze week. De contractprijs van vorige week van € 0,68 heeft tot een contract geleid, de opwaartse beweging op de daghandel heeft de telers doen besluiten de contracten opnieuw te verhogen naar € 0,70 per kilo. Ook is de contractvorm weer groter, met 500 ton in plaats van 200. Dat toont meer vertrouwen in de afzet.

Niveau van 2015 en 2016 gepasseerd

Het verschil tussen de daghandel (FTC-index) en de vraagprijs voor contracten loopt terug. Dat is te verwachten in het verloop van een seizoen. Afgelopen week was de beweging van de FTC-index met meer dan € 0,04 overigens fors. In de eerste week van oktober bewoog de index € 0,02 per kilo. Daarmee heeft de dagmarkt zich het best ontwikkeld in een periode van 5 jaar met een opwaartse beweging al vroeg in het seizoen. Het niveau van 2015 en 2016 is daarmee gepasseerd. Het jaar 2016 is met een gelijke voorraad overigens een modelseizoen voor de huidige afzet.

Conference-peren in de aanbieding bij AH en Plus

Op de eigen binnenlandse markt is Conference deze week in de actie bij Albert Heijn en Plus. Dat zorgt voor grotere volumes in de winkels en bij de leveranciers. De actieprijs van rond de euro komt naast winkelprijzen van € 1,89 bij Lidl en Jumbo (los). Opvallend deze week is de prijsbeweging naar beneden voor Lidl-kilobakken. De keten zet daarmee de norm op € 1,59 per bakje. Een prijsreactie van concurrenten is te verwachten, maar gezien de huidige prijsbeweging zal zo’n beweging bij supermarkten op zich laten wachten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin