Markt plooit zich om status quo perenafzet

24-04-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Groenten & Fruit
Foto: Groenten & Fruit

De Conference-markt is stabiel, met gelijke prijzen. In België wordt deze markt ook wel de bodem van de markt genoemd.

Op de afzetmarkt wordt ingespeeld op de situatie met nog relatief veel peren, veel matige partijen, maar toch ook ruim voldoende goede peren. Die matige partijen trekken wel de prijs van de goede naar beneden.

De afzetorganisaties geven impulsen aan een vlotte afzet. Zo heeft FruitMasters de peren geleverd voor een mooie stunt bij Vomar: Conference voor de helft van de prijs (€ 0,79). Het leidt tot een vervijfvoudiging van de afzet in die winkelketen. In de daghandel kost deze sortering € 0,60 tot € 0,65 per kilo. In de Belgische voorverkoop is de prijs rond € 0,57.

Exportbeeld Conference

De binnenlandse afzet is voor Conference van beperkt belang. Het lijkt er echter op dat de verre bestemmingen Conference parten spelen wat betreft de houdbaarheid. Om die reden staakte een Belgische afzetorganisatie de levering aan China in maart. Wel gaan er mooie volumes naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De laatste heeft nog eigen voorraad, blijkt uit noteringen op groothandelsmarkten.

De prijs van Conference leek de afgelopen week op te lopen door aflopende voorraden. Maar in week 16 kwam de prijs met € 0,88 ongeveer € 0,08 lager uit dan in week 15.

Jaarrond Conference leveren

Al loopt de Belgische voorraad Conference flink terug, toch wordt rekening gehouden met een seizoen dat nog 1 tot 3 maanden aanhoudt. Impulsen voor prijsherstel worden niet voorzien. Een Nederlandse supermarktleverancier stelt ook dit jaar te willen volmaken, maar twijfelt aan de haalbaarheid daarvan. Voorlopig zijn er voldoende goede peren verkrijgbaar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer