Markt: Perentelers lijden onder zwakke afzet

13-02-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Markt: Perentelers lijden onder zwakke afzet
Markt: Perentelers lijden onder zwakke afzet

Afgaande op de groothandelsprijzen is er niet veel aan de hand, maar de perenmarkt is zwak.

De prijs van Conference in Duitse groothandels is met € 0,98 per kilo de één na hoogste prijs van de laatste 4 jaar.

Als je kijkt naar uitbetaalprijzen wordt het drama van de perenafzet beter duidelijk. Dan is de Belgische uitbetaalprijs van € 0,38 per kilo (over week 5) de laagste van de laatste vier jaar. Alleen 2016 was met € 0,43 nog enigszins vergelijkbaar in week 5. In 2018 (€ 0,59) en 2017 (€ 0,61) was die prijs duidelijk beter in week 5.

Acceptabele prijzen grote maten

Op de maandagveiling van FruitMasters was goed te zien dat de grote maten Conference nog wel acceptabele prijzen opleveren van € 0,78 voor de kwaliteit Select. Ook de kwaliteit Balans kon met € 0,73 als veilprijs nog goed uitgelegd worden.

Kleinere maten; lagere prijzen

Bij kleinere maten wordt het al snel lastiger. Op de laatste vrijdagveiling in Geldermalsen waren kleine maten (60-65 millimeter) nog € 0,37 per kilo geprijsd. Het prijspeil in België lijkt iets zwaarder gebukt te gaan onder de huidige marktmalaise dan de Nederlandse. Op de dinsdagveiling lag een belangrijk accent in de aanvoer bij de kleinere maten onder de 65 millimeter. Prijzen van deze sorteringen blijven tussen de € 0,18 en € 0,44 per kilo.

Prijsverschil in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkt is het prijsverschil tussen Nederlandse en Belgische Conference € 0,09 in het voordeel van Nederlandse. In week 4 was dat € 0,14. In de afzetweek 5 van 2018 was er een miniem verschil van € 0,04. Het lijkt alles te maken te hebben met de sortering en kwaliteit van de voorraad in de Belgische koelhuizen. Een veilingdirecteur zei vorige week op de Fruit Logistica dat Belgische perentelers echt lijden onder de huidige marktsituatie.

Prijzenslag niet echt voelbaar

In Nederland rangschikte Plus ook Conference onder de producten waar een prijzenslag voor geldt. Met een kiloprijs van € 1,69 is een nieuwe richtprijs voor supermarkten neergelegd. Dat leidt niet tot buitensporig actiegeweld. De weekacties liggen rond de € 0,89 of € 0,99 per kilo. Albert Heijn heeft een actieprijs van € 1,25 voor haar peren Conference, Doyenné du Comice en Gieser Wilderman. Het duidt geenszins op onverantwoorde scherpe winkelacties.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer