Doorgaan naar artikel

Markt: Perenprijzen handel en supers wijzen anders

Perenprijzen nog niet gezet op EU-markt. Foto: Misset.

Perenprijzen nog niet gezet op EU-markt. Foto: Misset.

Hoe Duitse groothandel en supermarkten de ruimere oogst peren in prijs uitdrukken verschilt.

Ondanks een 12% hogere perenoogst in Europa (raming augustus) liggen perenprijzen op de Duitse groothandelsmarkten boven het krappe jaar 2019. In week 45 liepen handelsprijzen op Duitse groothandelsmarkten op voor het Italiaanse aanbod en ook de Nederlandse peren conference en bonne louise.

Ruime plus

De Duitse peren leverden een paar cent in ten opzichte van week 44, maar houden ook een ruime plus op de prijzen van 2019 aan de start van het krappe perenseizoen. Duitse conference liggen in de handel nu vrijwel continu boven de € 1,10. In de twee voorgaande jaren en ook het vijfjarige gemiddelde komt diezelfde prijsnotering niet boven de euro zo vroeg in het seizoen.

De Italiaanse veelgegeten peer abate fetel loopt qua prijsvorming parallel aan het teeltseizoen 2019. De kiloprijs van € 2,20 is circa € 0,25 boven het gemiddelde niveau van de laatste vijf jaar.

Winkelprijzen

De sterkhoudende perenprijzen op dit deel van de vrije handel duiden op een ander marktpatroon dan voor contracten voor supermarkten. De Duitse winkelprijzen voor peren daalden in oktober tot iets onder het prijspeil van 2019. Dat weerspiegelt mogelijk beter de verhoudingen op de Europese perenmarkt op dit moment.

Ook de Belgische spotmarkt voor conference haalt het niet bij de jaren 2019 en 2017. De notering van Fruittrading Company van € 0,512 begin november ligt € 0,03 tot € 0,05 achter bij deze jaren. De Belgen hebben wel een grotere oogst te verwerken.

Nederlandse winkelprijzen juist hoger

De Nederlandse supermarktprijzen wijzen juist op een positievere tendens voor contractelers. De prijzen voor conference liggen duidelijk boven het peil van 2019, blijkt uit gegevens van Supermarktscanner.

Beheer
WP Admin