Markt: Peren Italië +€ 0,70, Nederlandse +€ 0,25

07-10-2021 | Laatste update op 23-08 | |
Jumbo houdt prijzen van Conference vast op ¬ 1,99, wat leidt tot behoorlijke vraag. - Foto: Jumbo
Jumbo houdt prijzen van Conference vast op ¬ 1,99, wat leidt tot behoorlijke vraag. - Foto: Jumbo

De markt zet zich voor Europese peren. Wat te verwachten was, gebeurt. Italiaanse peren worden schreeuwend duur.

Op de Duitse groothandelsmarkten komen Nederlandse Conference en Italiaanse Abate Fetel bij elkaar. De krappe Europese perenmarkt doet zich het sterkst voelen bij de Italiaanse partijen. De Abate Fetel ligt in de groothandel voor prijzen rond de € 3. In Frankfurt kosten de peren met sortering 80-86 millimeter zelfs € 3,40 per kilo en in Hamburg € 2,95. Grote prijsverschillen nog dus.

Jumbo houdt prijzen van Conference vast op €1,99, wat leidt tot behoorlijke vraag. - Foto: Jumbo

Jumbo houdt prijzen van Conference vast op €1,99, wat leidt tot behoorlijke vraag. – Foto: Jumbo

Twee keer zo duur als Conference

Voor Nederlandse partijen Conference zijn de prijzen ook fors te noemen, al beloopt het prijsverschil met vorig jaar circa € 0,25 tot € 0,30. Het Duitse observatorium BLE geeft Duitse groothandelsprijzen af van iets minder dan € 1,30. Daarmee zijn Italiaanse peren meer dan 2 keer zo duur als de Nederlandse Conference. Het geeft goed weer dat voor Nederlandse peren een gunstige vraag kan ontwikkelen van deze grootste afzetmarkt in Europa.

Ook op de Belgische veilingen is te zien dat de prijzen circa € 0,25 boven vorig jaar liggen. De index van de dagmarkt, die Fruittrading Company dinsdag oktober afgaf, lag op € 0,69 per kilo. In één week tijd verloor de index wel € 0,07, maar de handel voorziet toch een stabiele voortzetting van dit marktbeeld.

Rem op consumentenprijs

Op de Nederlandse retailmarkt heeft Jumbo de peer Conference in haar pakket producten met vaste lage prijs. Daar ligt de prijs op € 1,99, waardoor directe concurrenten AH en PLUS niet afwijken. Die prijs lijkt voor consumenten acceptabel. De supermarktvraag wordt positief beoordeeld door handelspartijen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer