Markt: Paprikaprijzen schieten omhoog

16-04-2019 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De klokprijzen van diverse kleuren paprika stijgen deze week fors. Groene paprika maakte vorige week al een prijssprong.

De indicatieve klokprijs van rode paprika op de Nederlandse veilingen ging dinsdag 16 april door de grens van € 1,50 per kilo. De prijs voor gele paprika komt daar net niet aan, maar stijgt ook fors. De klokprijs van oranje paprika ligt juist ruim boven de prijs van rode. Maandag noteerde ZON zelfs een prijs van boven € 1,90 per kilo voor de grofste sortering (221-261 gram), maar dat werd dinsdag weer hersteld naar een niveau van rond € 1,70 per kilo, iets meer dan het prijsniveau bij The Greenery. Opvallend is dat de klokprijzen bij BelOrta wat achterblijven. Maar ook op de Belgische veilingen gaan de prijzen van rode en gele paprika omhoog.

Betere start paprikaseizoen

De prijsstijging bij groene paprika liep vooruit op die van de andere kleuren, zoals vaak het geval is als zettingsgolven nog grote invloed hebben op de aanvoer van paprika. Maar de prijzen zijn deze keer bijzonder hoog en dat prijspeil houdt lang aan. Vorige week passeerde de klokprijs van de fijnere sortering (181-221 gram) bij ZON zelfs de grens van € 2,60 per kilo. Bij The Greenery werden in de loop van de week geen kleine groene paprika’s meer geveild en ook de aanvoer van de grovere hield niet over. De indicatieve klokprijs stijgt daardoor deze week nog tot bijna € 2 per kilo.

De start van het paprikaseizoen is veel beter dan vorig jaar. Toen waren de prijzen vanaf het begin veel te laag. In vergelijking met 2017 bleef de prijsvorming van de ‘kleuren’ dit jaar achter, maar dat wordt nu omgedraaid.

Krappe aanvoer paprika‘s

De oorzaak van de hoge prijzen ligt voornamelijk in de krappe beschikbaarheid. Vooral de fijne sorteringen zijn schaars. Dat heeft er bij meerdere retailers toe geleid dat vorige week geen stoplichtverpakkingen konden worden aangeboden. Ook deze week blijft de aanvoer achter bij de vraag.

De aanvoer uit Spanje is de laatste maand sterk teruggelopen. Het seizoen in Almería is grotendeels voorbij. In week 14 was 90 tot 95% van de seizoensprognose gerealiseerd, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapport. Het seizoen in Murcia, met een veel kleiner areaal geblokte paprika’s, moet nog grotendeels op gang komen. Daarbij komt dat de kwaliteit van de paprika’s uit Almería al geruime tijd te wensen overlaat, valt meermaals te lezen in de weekrapporten. Dit leidde tot claims en versnelde omschakeling van klanten naar Noord-Europees product.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer