Doorgaan naar artikel

Markt pakt praktijkonderzoek zelf op

Image

DLV Plant start een praktijkonderzoekbedrijf op een bestaand aardbeienteeltbedrijf in Etten-Leur.

Daarmee verwacht DLV Plant in te kunnen spelen op het gat dat ontstaat door het wegvallen van collectief geld voor teeltonderzoek.

”Voorheen werd teeltonderzoek uitgezet via de gewascommissie die er budget voor aanvroeg bij het Productschap Tuinbouw (PT). Nu moet de markt dat zelf oppakken en met een meer passend budget uitvoeren. Wij denken dat op deze manier te kunnen invullen”, zegt Johan Nooren, teeltadviseur aardbeien en verantwoordelijk voor Berryplaza, het zogenaamde vernieuwingsbedrijf.

De kosten van zo’n onderzoeksbedrijf zijn lager doordat dit op een bestaand bedrijf wordt uitgevoerd in de kassen van teler Kees Buijnsters, volgens Nooren ’één van de pioniers van de glasaardbeienteelt in Nederland’. Ook voor stellingen- en vollegrondsteelt is onderzoek voorzien.

Opdrachtgevers bekostigen het onderzoek voor bijvoorbeeld nieuwe rassen, proefplantingen en lichtonderzoek. Buijnsters werkt mee op dit deel van zijn eigen kas en ontvangt daarvoor een vergoeding. Markt is er, denkt Nooren: ”We beginnen met onderzoek voor proefplantingen. Dat loopt al best vlot. Ik denk dat we nu al een flink deel van de kas van Buijnsters kunnen vullen.”

Er is overlap met erkende proefstations, de zogenaamde PPO’s, erkent Nooren. ”Die is er misschien, maar wij richten ons niet op fundamenteel onderzoek.”

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Jeroen Verheul 

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin