Doorgaan naar artikel

Markt: Opleving framboos en braam redt seizoen niet

Aan het begin van de week zijn goede prijzen betaald voor frambozen en bramen, zo valt af te lezen in de daghandel.

The Greenery zag de handelsweek beginnen met prijzen oplopend tot € 1,70 per 125 gram. Dat was voor de beste partijen Sweet and Sunny en de grovere Nobility. Bij FruitMasters lag de prijs voor Kwanza (150 gram) maandag 16 september op maximaal € 2,21. Dinsdag 17 september kwam de prijs bij The Greenery in ieder geval weer naar een niveau van € 1,30 terug, blijkt uit de veiloverzichten.

Middenprijs € 8

Het is niet de uitbetaalprijs die telers krijgen. Die ligt rond de € 8 per kilo en is acceptabel voor telers na een niet-spectaculair seizen. Daarvoor waren in de tweede helft van augustus en begin september te veel weken van niveaus van € 6 per kilo. Toch is het nog veel beter dan het dramatische seizoen bij bramen, waarbij de markt bijna 2 weken geheel onderuit ging en voor sapverwerkers werd geplukt. Met € 1,50 (maandag) en € 1,40 (dinsdag) zijn prijzen op de daghandel nu hoger dan vorig jaar, maar dat volgde na een dure periode.

4 winkelacties

Voor frambozen is deze week behoorlijke interesse bij supermarkten. 4 kleinere Superunie-ketens hebben de framboos als actie-artikel met aantrekkelijke prijzen rond de € 1,50 tot € 2,00 per kilo. Een herkomst wordt in de actiefolders niet genoemd, maar er moet in ieder geval een deel Nederlands in zitten. Met het aflopen van het Nederlandse buitenseizoen de komende weken, nemen de telers uit de kas het over. Van import van belang is nog geen sprake, zeggen 2 handelaren los van elkaar.

Op de Franse groothandelsmarkten wordt geen Spaanse, maar wel Portugese frambozen aangeboden. De handelsprijzen liggen op € 14,40 per kilo, waar Belgische worden aangeboden voor € 17,60. Die prijzen liepen beide afgelopen week op, waardoor de Nederlandse prijsbeweging niet op zichzelf staat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin