Markt: Nog 3 tot 4 weken door met pluk Elstar

26-10-2018 | Laatste update op 25-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De afzetmarkt Elstar staat onder druk door de nasleep van de hete, droge zomer.

Daarmee is het positieve inkomenseffect dat onderzoekers van Wageningen Economich Research van deze hete zomer voorspelden, nog ver weg. Er wordt op dit moment niet boven de kostprijs gewerkt, ook doordat de prijs voor industrie en verwerking (schil) nu bedroevend is.

Elstar tweede en derde pluk te koop op vrije markt

Veel partijen Elstar uit de tweede en derde pluk zijn te koop op de vrije markt. De prijs is daardoor niet om naar huis te schrijven. Een inkoper zegt dat voor alle partijen onder € 0,75 een kwaliteitsverhaal is aan te wijzen. De goede partijen uit eerste pluk halen dat prijsniveau in sommige kanalen wel.

Niet op vrije markt

Een inkoper voor een supermarktketen zegt nu niet op de vrije markt in te kopen, maar te beginnen met de verkoop van de ULO-appels. Puur vanwege de kwaliteitsproblemen met tweede en derde pluk. Hij schat dat nog 3 tot 4 weken die markt met tweede en derde pluk appels wordt overvoerd. De volumes echt goede partijen zullen kleiner zijn dan vorig jaar, schat hij in. Dat betekent een positieve verwachting voor de langere termijn.

Behandeling met het bewaarmiddel Smartfresh helpt de kwaliteit van tweede en derde pluk relatief constant te houden, maar een teler laat weten dat voor supermarkten sorteren (exclusief verpakking) nu circa € 0,55 oplevert.

Veel incourante partijen in de winkels

Dat de markt worstelt met incourante partijen, is ook te zien bij de winkelketens. Aldi zet ‘kinderperen’ af voor € 0,99. Albert Heijn heeft volgende week een brede appeltassenactie, met daarin ook Buitenbeentjes. Lidl heeft met Verspil met nietjes ook zo’n lijn. Daar liggen deze week hele grote maten Elstar en Jonagold (3 kilo voor € 1,99).

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer