Doorgaan naar artikel

Markt: Nederlandse en Duitse broccoli weer aan de markt

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

In Westkapelle, op het uiterste Westelijke puntje van het Zeeuwse eiland Walcheren, sneed Bart Dekker van De Prelaat op zaterdag 18 mei zijn eerste broccoli. Nog nooit zo vroeg oogstte hij stuk voor stuk echte ponders, dus kan er gesproken worden van een serieuze oogst. Vorig jaar viel de eerste oogst op 23 mei.

De betreffende planting van 1 maart zal naar verwachting nog 2 keer worden door geoogst en overlopen in de oogst van de volgende planting, waarmee het seizoen dus echt begonnen is. Het ras van de vroegste planting is Sirtaki en de planten zijn opgekweekt in 280-stertrays. De broccoli is voor de vrije markt geteeld en wordt afgezet via Aartsenfruit in Breda.

Positieve verwachtingen

Tot op heden was er Spaans product op de markt, waarvan de kwaliteit niet altijd overweldigend was. Het is dan ook de vraag wat de prijszetting voor de Nederlandse broccoli zal gaan doen als geleidelijk aan de oogst met grotere volumes in Noord-Holland op gang zal komen. Als de marktsituatie met krapte voor broccoli vergelijkbaar is met die van bloemkool, dan zal er voorlopig sprake zijn van een vragende markt en dat zou positief kunnen zijn voor de prijsvorming.

Wel goede Spaanse

Op ZON fruit & vegetables kwam deze week nog Spaanse broccoli voor de klok. Die werd op dinsdag geveild voor prijzen van 30 tot 34 cent per scherm van 500 gram. Op woensdag liep de prijs op naar 39 cent en op donderdag steeg de prijs verder naar 52 tot 53 cent. Over de kwaliteit van deze broccoli en die van de afgelopen tijd op ZON toont een handelaar zich wél positief. Hij kwalificeert die als ‘best goed’.

Eerste Duitse broccoli

Het marktbureau AMI maakt deze week ook melding van de eerste Duitse broccoli. Die is afkomstig uit Zuidwest-Duitsland. De prijzen zijn wat lager dan die voor de Spaanse broccoli in april toen prijzen tot € 2,69 per kilo opliepen. Sinds week 15 is sprake van een daling naar een prijsniveau tussen € 1,58 en € 1,66 per kilo. Dat prijsniveau is vergelijkbaar met het prijsniveau in 2018 over de weken 18 tot en met 21. De hoeveelheden zijn nog gering en nog niet marktbepalend. Ook voor de komende week verwacht AMI nog geen grote hoeveelheden en zal de Spaanse broccoli in de leveringsprogramma’s richting de retail nog overheersen. Vanuit Noord-Duitsland wordt vanaf week 23 of 24 pas de eerste broccoli verwacht. Het Spaanse aanbod is voldoende om aan de huidige vraag te kunnen voldoen. In de prijsvorming verwacht AMI weinig verandering.

Prognose: aanvoer komt op gang, prijs moet zich nog zetten.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin