Markt: naweeën hitte drijft prijs vruchtgroenten op

06-09-2018 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De langdurige hitte heeft een grotere impact op de prijzen van vruchtgroenten dan aanvankelijk werd gedacht. Drastisch lagere producties en een snel aangetrokken vraag drijven de prijzen flink op.

Deze week zijn de indicatieve klokprijzen van bijna alle vruchtgroenten sterk gestegen. De klokprijs van rode en gele paprika gaat donderdag 6 september door de grens van € 3,00 per kilo heen. Aubergine nadert € 2,50 per kilo, bijna een verdubbeling in een week tijd. De standaard grove en middelgrote trostomaten passeren de grens van € 1,00 per kilo, voor het eerst sinds begin april.

Komkommer al hele seizoen goed geprijsd

Komkommers zijn al langer goed geprijsd. Daar zien we deze week juist een forse daling van de dagprijzen, al blijft het niveau hoog. Het is de enige vruchtgroente die dit seizoen goede rendementen laat zien.

BelOrta: aanvoer grove trostomaten gehalveerd

Na de stortvloed van vruchtgroenten tijdens de hittegolf, is de productie de laatste weken snel gedaald. Die forse afname van de aanvoer valt samen met het einde van de vakantieperiode en toename van de vraag.

De lage aanvoer komen voor een deel door producties die naar voren zijn gehaald als gevolg van de hogere afrijpingssnelheid bij hoge temperaturen. Maar door de moeizame zetting in de langdurige hete periode valt er nu een extra groot gat in de productie. “We hebben deze week maar de helft van de geprognosticeerde aanvoer van grove trostomaten en dat gaat nog wel 10 dagen duren”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Van de neusrotgevoelige types als San Marzano en pruimtomaten komt er veel minder. “Maar je kunt 40% minder hebben tegen een 4 keer zo hoge prijs.”

Veel gewassen hebben kwaliteitsproblemen door hitte

Veel gewassen hebben een tik gekregen, zijn uit balans geraakt en/of hebben aan kracht ingeboet. De productiedaling wordt nog eens versterkt door het donkere weer van de laatste weken en de snel afnemende daglengte.

Daarnaast zijn er veel kwaliteitsproblemen ontstaan als gevolg van de hitte. De houdbaarheid was bij tomaten soms een probleem, zeker als er in het afzetkanaal voorraden werden aangehouden om mee te speculeren. “Wij zijn altijd dagvers product blijven aanbieden, dat was misschien een voordeel”, aldus Verhaegen.

Hoewel de kwaliteitsproblemen merendeels voorbij zijn, zijn ze bij sommige producten (zoals neusrotgevoelige tomatenrassen) nog steeds van invloed op de aanvoer in Nederland en België. De afwijking ontstaat meest op de jonge vruchten waardoor de gevolgen langer na-ijlen.

Paprika moeilijk te prognosticeren

Veel komkommertelers snijden deze week maar 2 à 3 komkommers, waar het dubbele gangbaarder is, zegt een voorlichter. Vrijwel alle bedrijven hebben de stamvruchten eraf. Door onbalans, verzwakte gewassen en het donkere weer verloopt de overgang naar de rankvruchten moeizaam

Ook bij aubergine is de weekproductie al een paar weken lager dan normaal. Deze week zal er niet veel meer dan 1,2 kilo per vierkante meter worden geknipt, zegt een aubergineteler.

Bij paprika is het gebruikelijk dat de productie in vluchten verloopt. “Dat maakt het moeilijk om met retailers afspraken te maken. Prognoses op weekbasis zijn nog wel te doen, maar 4 weken van tevoren afspraken maken is bijna niet te doen”, vindt Verhaegen. Nu is het dal in de paprika-aanvoer nog veel dieper dan gebruikelijk. Als gevolg van de hitte zijn er serieuze kwaliteitsproblemen, zoals Erik Gubbels van Kwekerij Gubbels Siberië uitlegt aan 1Limburg.

Nauwelijks alternatieve leveranciers vruchtgroenten

Door de lage aanvoer is vrij beschikbaar product schaars. De prijzen in de daghandel zijn daardoor in de loop van de week flink uitgestegen boven de week-bemiddelingsprijzen. Maar ook deze laatste zullen moeten volgen, want de komende weken zal product nog schaars zijn. Alternatieve leveranciers zijn er nog nauwelijks. In heel Noord-Europa is de productie ingezakt en Spanje is nog nauwelijks op de markt.

Toch zien we bij komkommer dat er grenzen zijn aan de prijsverhoging. Hoewel de aanvoer nog niet echt op peil is, zijn de dagprijzen deze week fors gedaald. Blijkbaar heeft de hoge prijs een remmende invloed op de verkoop van komkommers.


Stel je eigen prijsgrafieken samen

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer