Doorgaan naar artikel

Markt: Na hitte stijgt tomatenoogst en daalt prijs

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

De daghandel voor tomaten kreeg vrijdag een behoorlijke tik. Prijzen zijn gehalveerd sinds het begin van de week.

Ook ten opzichte van de donderdagverkoop is de prijs van vrijdag een aderlating. Voor losse tomaten werd op The Greenery rond de € 0,30 tot € 0,40 betaald, waar dat donderdag nog rond de € 0,60 lag.

Fors hogere aanvoer

Een oorzaak is duidelijk aan te wijzen. Zo ligt bij ZON de aanvoer circa 4 keer hoger dan op het hoogtepunt van de hittegolf. Onder die omstandigheden werd de productie duidelijk lager. Deze koele handelsweek komt de productie weer op gang en wordt als tegenreactie meer dan gemiddeld geproduceerd. Het zijn fluctuaties waar de markt wel rekening mee heeft gehouden, stelt een inkoper. Over de mate van fluctuatie was hij wel verrast.

Niet overal ging de prijs even hard onderuit. Bij ZON daalden de prijzen naar rond de € 0,50 tot € 0,60 per kilo voor losse tomaten op de vrijdagveiling.

Tros iets duurder

Ook bij BelOrta is zichtbaar wat het hitte-effect was in de aanvoer. Op de woensdagveiling stond 2 keer zoveel product als vorige week toen de temperatuur al ruim boven de 35 graden was. Dat geldt voor zowel tros- als losse tomaten. Ook hier vrijdagprijzen van € 0,40 voor de grootste sortering losse tomaten (70). Trostomaten konden nog blijven hangen net onder de € 0,60 per kilo.

Beheer
WP Admin