Doorgaan naar artikel

Markt: Meer Spaanse courgettes dit seizoen

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

De aanvoer Spaanse courgette over teeltseizoen 2018/2019 was fors hoger dan vorig jaar.

Over het totale afgelopen Spaanse teeltseizoen gezien, lag de tomaten-middenprijs gemiddeld 12% hoger dan vorig jaar, terwijl de productie slechts een procent lager uitkwam. In juni was de afwijking het grootst: waar tomaten in 2018 in die maand gemiddeld 37 cent per kilo opbrachten, werd dit jaar 64 cent betaald.

Hogere prijzen

Aubergine bij 10 veilingen in Almería was gemiddeld 5% duurder, met een procent hogere aanvoer. De middenprijzen voor paprika, komkommer en courgette weken weinig af van vorig jaar. Ondanks dat komkommers in de maanden december tot en met februari van teeltseizoen 2017/2018 fors duurder waren. Opvallend was dat er 28% meer courgettes werden aangevoerd, wat toch slechts in 2% prijsdaling resulteerde.

De komkommer- en paprikaproductie waren respectievelijk 1 en 6% hoger. De middenprijs van bonen steeg het meest ten opzichte van vorig jaar, met 35%. De bijbehorende aanvoer was 7% lager.

Aanvoer in juni

In de laatste betekenisvolle aanvoermaand van het Spaanse aanvoerseizoen, juni, waren tomaten, bonen en aubergines duurder dan vorig jaar. De middenprijs van paprika, komkommer en aubergine kwam in die maand lager uit. Bij komkommer lag de gemiddelde veilingprijs in juni op 18 cent per kilo, waar komkommers vorig jaar voor 33 cent per kilo werden geveild.

Stel zelf prijsgrafieken met Spaanse prijzen samen op GFactueel.nl

Delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin