Markt: Magere groenteafzet week 53, week 1 start beter

05-01-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Belichte komkommerteelt. - Foto: Peter Visser.
Belichte komkommerteelt. - Foto: Peter Visser.

Een zwakke afzet van groente lijkt deze week wat gesterkt door krapte in Spanje bij steeds meer producten.

Afgaande op Belgische en Nederlandse veilingprijzen was de koopbehoefte afgelopen week niet groot, met daarbij horende magere prijzen. In de overzichten van week 53 voor uitbetaalprijzen van de Belgische veilingen zijn prijzen weggezakt na de week van kersthandel. Dat is niet gek. Toch is het prijsniveau mager in vergelijking met andere jaren.

Komkommer € 0,20

Bij komkommer kwam afgelopen week zelfs een weekprijs van € 0,20 tot stand. Veel te laag voor een winterteelt. Deze handelsweek kwam overigens een opleving voor komkommer tot stand en werd weer betaald naar waarde, circa € 0,60 tot € 0,70 per stuk. Ook bij The Greenery kwamen prijzen voor de klok ruim boven de € 0,50 per stuk. Elke dag kwam er zeker € 0,10 bij per stuk door de lagere Spaanse aanvoer door slechter weer. Die krapte in Spanje leidde ook tot hogere trostomatenprijzen.

Aardbeienprijzen lopen op

Deze week lopen ook de aardbeienprijzen weer op. Bij The Greenery gingen aardbeien van de hand voor meer dan € 6 per pond. Dat duidt op bijkopen vanwege krappe volumes. De productie is relatief laag door het donkere weer. Telers hebben relatief veel geoogst in voorgaande weken.

Klik hier voor meer dagprijzen

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer