Markt: Losse tomaten goedkoper

06-10-2020 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

De klokprijs bij lossen tomaten is na een prijspiek gedaald.

Rond 21 september lagen de richtprijzen van tomaten in het losse segment nog op € 1,50 per kilo voor de 70 millimeter sortering bij BelOrta. Vanaf deze prijspiek daalden de klokprijzen. Vorige week kwam die uit op 84 cent. Deze week trok dat wel weer aan, om op 5 oktober op € 1,12 per kilo uit te komen.

Prijspatroon

De 60 mm-sortering bij BelOrta vertoonde een vergelijkbare tendens, maar iets meer afgevlakt, met een piek rond € 1,20 per kilo en een daling naar 88 cent. Ook het prijspatroon bij The Greenery laat het passeren van een prijspiek zien. Op de Spaanse veilingen in Almería schommelden klokprijzen voor losse tomaten tijdens de afgelopen periode tussen de 40 en 60 cent per kilo.

Onderweg naar prijsdal

Voorgaande jaren was een sterk overeenkomende prijstendens waar te nemen. Ook toen trokken prijzen in de eerste weken van september aan tot een piek rond 21 september, toen met een piek rond € 1,70 per kilo (70 mm). Daarna zakten de prijzen, zij het met de nodige schommelingen, zoals dat ook dit jaar het geval is.

Als de tendens van voorgaande jaren zich ook in de komende tijd voortzet, zullen prijzen nog verder omlaag gaan. In 2018 en 2019 ging die prijsdaling door tot 24 oktober, om er tussen de 50 en 60 cent per kilo uit te komen. Van daaraf ging de daling weer over in een stijgende prijstendens die doorliep tot en met de derde week van december.

Jumbo en AH bieden losse tomaten aan voor een consumentenprijs van € 1,78 en € 2,58 per kilo.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer