Markt: Licht marktherstel, komkommercrisis blijft

27-03-2020 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De groenteveilingen toonden vrijdagmorgen 27 maart voor een behoorlijk aantal producten enig prijsherstel in Nederland en België.

Komkommer blijft met stip het product met afzetproblemen. Opnieuw kwamen minimumprijzen op de klok met € 0,01 bij The Greenery tot € 0,08 in België. Een verglijking gaat mank tussen beide prijzen vanwege andere kostenberekeningen.

Toch was in België zicht op enig herstel bij aubergine, paprika, tomaat en ook enkele sorteringen prei. Dat sterkt mogelijk de hoop op een nieuwe evenwicht in de markt na forse verstoringen afgelopen twee weken.

Sterkere markt

Bij The Greenery valt ook de prijsverbetering in de afzet van asperges op, al wordt de markt nog niet geheel getest met een gedempte aanvoer vanwege koude nachten. Zowel in Venlo als Barendrecht kwam de prijs voor de belangrijkste sortering makkelijk boven € 7 per kilo. De aanvoer in Barendrecht (The Greenery) was overigens uiterst klein vrijdag.

Bij aubergine kwamen prijzen op de klok van € 0,36 tot € 0,50 per kilo in België. Bij The Greenery was het herstel wat minder en kon het niveau van € 0,30 soms aangetikt worden, met eveneens een kleine aanvoer.

Bij rode paprika was de prijs in België € 1,79 voor rood, waar die donderdag nog € 1,15 opbracht. In Nederland stopt de klok bij The Greenery op € 1,50 met een duidelijk kleinere aanvoer dan eerder deze week. Hoe bewust die aanvoerafname is, blijft onduidelijk.

Niet alle sorteringen herstel

Bij tomaat kon de prijs in België weer boven € 1 uitkomen op de klok voor grovere sorteringen los. Dat betekent een stijging van enkele dubbeltjes. In Nederland was dat prijsherstel bij grove trostomaten iets sterker dan bij losse tomaten. De veiling van fijne losse tomaten blijft met circa € 0,40 nog achter, ook in België.

Voor prei liep de dagprijs terug voor de grote sorteringen in zowel Nederland als België, tot circa € 0,16 per kilo. In België liepen kleinere partijen (bushels) wel weer op tot boven € 0,50.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer