Markt: Lagere aanvoer groenteveiling verlicht deels

26-03-2020 | Laatste update op 14-09 | |
Aubergineprijzen zorgelijk in deze fase van het seizoen. - Foto: Gerard Boonekamp.
Aubergineprijzen zorgelijk in deze fase van het seizoen. - Foto: Gerard Boonekamp.

Lagere aanvoer op de donderdagveiling van The Greenery en in België lijkt een verlichting op te leveren.

Dat is zichtbaar bij paprika, waar voor rood en andere kleuren de aanvoer stevig minder was dan de woensdagveiling. De prijs kon daardoor bij The Greenery iets opveren tot weer boven de euro voor rood. Het was een prijsstijging van € 0,25.

De Nederlandse aanvoer glasgroente stijgt, maar ook de opname van supermarkten groeit door een versnelde overgang van Spaans naar Nederlandse. Beperkende factor is op dit moment de volle distributiecentra bij supermarktorganisaties nu de aankopen bij consumenten zijn genormaliseerd, zo klinkt het in de handel. De markt zoekt daarmee naar een nieuw evenwicht, omdat de huidige marktverhoudingen niet duidelijk zijn.

Leveringsprogramma

Bij aubergine zorgde de lagere aanvoer niet voor een prijsstijging. De prijs gaf daardoor een paar cent toe op de prijs van woensdag. De aubergineprijs (€ 0,18) is één van de meest zorgelijke van dit moment. Bij The Greenery viel op dat grote telers niet aanvoerden voor de klok. Mogelijk leidt een actie of leveringsprogramma in de supermarkt hiervoor.

Bij bloemkool bracht een lagere aanvoer tot een € 0,20 hogere prijs op de veiling van The Greenery. De prijs kwam nu weer uit boven de euro.

Komkommerprijs pijnlijk

Voor komkommers helpt de lagere aanvoer op donderdag niet in de veilopbrengst. De prijzen blijven stijf op minimumprijsniveau van € 0,01 of € 0,02. In België kon donderdag een lagere veilaanvoer wel komkommerprijzen bewegen tot iets hogere noteringen tot € 0,08, maar een vergelijking gaat mank door verschillende heffingen en kosten tussen beide veilingen.


Lees verder onder de grafiek.

Tomatenprijzen schommelen

Zorgen zijn er nu ook voor trostomaten waar bij The Greenery voor de grove sortering prijzen van € 0,60 werd betaald. Daarmee volgt deze prijs de notering voor losse tomaten waar prijzen onder de € 0,40 zijn gezakt op de veiling. Bij de Belgische veilingen lag de aanvoer tomaten donderdag duidelijk lager. Dat leidde juist weer tot duidelijk hogere prijzen van rond de € 0,80 tot € 0,90 per kilo voor los en tros. De Belgen veilden tot woensdag in ieder geval alle aanvoer zonder bemiddeling. Dat zou donderdag 26 maart ook nog gebeuren. De lagere aanvoer kan ook het gevolg zijn van verschillende veildagen bij verschillende veilingen.

Aardbeien en rabarber duurder

Opvallend was donderdag verder de prijsstijging bij aardbeien en rabarber. Bij aardbeien is de stijging geleidelijker bij Nederlandse en Belgische veilingen. Prijzen liggen voor de beste sorteringen nu op een redelijk niveau van rond of boven de € 5 per kilo. Rabarber werd plotseling duur bij The Greenery, namelijk tot € 2 per kilo.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer