Doorgaan naar artikel

Markt: Krapte Britse aardbeien stuwt prijs

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

De Britse aardbeienproductie is aan het einde. Op de Britse en Nederlandse markt leidde dat in week 45 tot piekprijzen.

Voor de Britse telers kwamen op groothandelsmarkten prijzen van € 4,85 per kilo tot stand. Dat is een middenprijs voor klasse 1 en 2. Bij de Belgische veilingen leidde dat zelfs tot hogere telersprijzen. Hogere telersprijzen dus dan Britse handelsprijzen. Daarbij is een hoger aandeel klasse 2 in de Britse productie mogelijk doorslaggevend in deze vergelijking. Toch was de Britse handelsprijs meer dan een verdubbeling van de aardbeienprijs in week 44.

Voor Nederlandse en Belgische leden van Belgische veilingen werd vorige week een middenprijs genoteerd van € 6,90 voor de klassen 1 en 2 gemiddeld. Het begin van deze week lijkt daarin stand te houden.

Lees verder onder de grafiek.

Fijne sortering

De sortering aardbeien is fijn met een paar belichte telers die nog wel grovere maten plukken. De maatsortering past bij de Britse vraag naar aardbeien. Traditioneel zijn de Britse inkopers in november aangewezen op Nederlandse en Belgische leveranciers. Mogelijk is de krapte nu groter doordat telers voorliggen op het teeltschema. Dat leidde in oktober tot erbarmelijke prijzen, maar het staartje van het seizoen is een kers op een verder magere taart voor de telers. Dat maakt het rendement niet meer goed, is de verwachting. Toch is de terugval in productie over het algemeen nog niet zo groot als verwacht, met individuele verschillen per telers.

Lees ook: Meerlagig aardbeien telen onder led wordt werkelijkheid

Hieronder een recente film over meerlagige productie van aardbeien in Rusland.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin