Markt: Komkommermarkt kruipt uit diepe malaise

26-06-2019 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Het lijkt hollen of stilstaan op de komkommermarkt. Na 2 bijzonder slechte handelsweken schreeuwt de markt om komkommers.

Woensdag kwam op BelOrta al een prijs van € 0,40 uit de veiling. De eerste transacties waren nog voorzichtig op € 0,34 ingesteld, maar liepen tijdens de veiling op in waarde. De markt is daarmee oplopend en lijkt daar de rest van de week nog van te kunnen profiteren.

Een handelaar signaleert een tekort aan komkommers. Dat zal in daghandel, maar ook in weekcontracten zichtbaar worden deze week. Nu zijn er acties in verschillende Europese landen gepland. De consumptie is daarmee zo aangewakkerd dat er tekorten zijn met het zomerse weer. Ook zijn er signalen dat komkommers door de warmte niet de beste kwaliteit hebben. De acties hebben voorraden weggewerkt. Een scherpe actie was de dagpakker woensdag van Plus met 2 komkommers voor € 0,50.

Dal was diep

Hoe anders was dat de afgelopen 2 weken. Het dal van de komkommermarkt was diep en lang. Niet eerder in de laatste 5 jaar noteerden Belgische veilingen 2 weken achter elkaar uitbetaalprijzen van € 0,11. Dat niveau kan nu verlaten worden. De daghandel is dat niveau al ontstegen, maar ook de contracthandel kan af van het ingezette prijspeil van vorige week en kan van € 0,10 naar € 0,25 stijgen of hoger, zo is de verwachting.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer