Doorgaan naar artikel

Markt: Klokprijs kasbonen zakt veel te snel

Sperziebonen. - Foto: Gerard Boonekamp

Sperziebonen. - Foto: Gerard Boonekamp

De klokprijs van vroege Nederlandse kasbonen is sinds half januari meer dan gehalveerd naar een ongebruikelijk lage prijs onder € 10 per kilo.

Het veilen van kassperziebonen voor de klok van The Greenery startte dit jaar op 17 januari, een week later dan vorig jaar. Zoals gebruikelijk realiseerde dit primeurproduct in de eerste dagen een prijs van circa € 22 per kilo. Maar in de tweede aanvoerweek daalde de prijs al naar een niveau van circa € 16 per kilo. Vorige week was ook dat niveau niet meer haalbaar en ging de klokprijs naar € 12 per kilo. Begin deze week zakte de klokprijs zelfs onder € 10 per kilo.

Uitzonderlijk lage prijzen

Deze grote prijsdaling is bijzonder. In de afgelopen 3 jaar kwam de klokprijs tot de laatste week van februari niet onder dit niveau. Vorig jaar lag de prijs vanaf de start tot half februari ruim boven € 20 per kilo en een hele periode zelfs boven € 30 per kilo. In 2016 was het niveau een stuk lager, maar met stabiele prijzen tussen € 13 en € 20 per kilo tot eind februari.

Minder aanvoer uit het Zuiden

Opmerkelijk is dat het Spaanse en Marokkaanse aanbod aan bonen in januari juist kleiner was vanwege het koude weer, het beëindigen van de bonenteelt om een voorjaarsteelt te zetten en de periode tussen 2 oogstcycli. De veilingprijzen laten weliswaar een dalende trend zien, maar het niveau is hoger dan in de voorgaande 2 seizoenen. Begin week 5 steeg de prijs in Spanje juist flink. Volgens de weekrapportage van de regering van Andalusië is de aanvoer uit Marokko in januari ook geringer. De tweede oogstcyclus van Marokkaanse bonen viel in november en december. Net als in Andalusië komt de volgende cyclus in februari te liggen.

Kasboon als specialiteit

Bij The Greenery worden de kasbonen nog ‘op kavel’ geveild. Dat wil zeggen dat de koper precies weet van welke teler de bonen afkomstig zijn. De kenners weten het verschil tussen dit kwaliteitsproduct en importbonen. De kasboon is veel malser en beter van smaak. Een van de Greenery-telers is Wim Huisman in Raalte. Hij komt dit jaar wat later op de markt met zijn product, omdat zijn houtketel eerst gekeurd moet worden. “De kasboon is een heel kleine markt, dus we kunnen er weinig aan sturen. Het enige dat we kunnen doen, is zorgen dat we er altijd zijn met een bepaalde hoeveelheid. Voor 200 kisten per dag kan je een goede markt hebben.”

Valse ‘kasbonen’

De oorzaak van de vroege en scherpe prijsdaling kent Huisman niet. Iemand uit de handel heeft wel een vermoeden. “Er is waarschijnlijk iemand die bonen uit Turkije aanvoert en ze als ‘kasbonen’ op de markt zet. Het komt regelmatig voor dat buitenlandse bonen zo onder valse voorwendsels de echte ‘kasbonen’ uit de markt drukken.”

Beheer
WP Admin