Markt: Kersenseizoen blijft oplopende vraagmarkt

29-07-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Buitengewone kersenprijzen dit seizoen. Foto: Stan Verstegen. - Foto: Stan Verstegen.
Buitengewone kersenprijzen dit seizoen. Foto: Stan Verstegen. - Foto: Stan Verstegen.

Het einde van het kersenseizoen kan wel eens tot forse prijspieken leiden. Veel telers zijn al klaar, de aanvoer wordt krapper.

Maandag 27 juli liet de veiling bij Fruitmasters zien dat de kersenprijzen stevig oplopen. Er werd tegen de € 6 betaald per kilo voor de meest gangbare rassen. Die prijs was daarmee € 0,50 hoger dan de laatste veiling en een verdere prijsstijging lijkt niet uitgesloten.

Hogere prijzen in verschiet

Een teler ziet nog hogere prijzen in het verschiet. “Ik zie hier in de Betuwse regio dat 80% van de telers al klaar is. Ik denk dat de prjis nog rare bewegingen gaat maken.” Een koper schat dat de kersenprijzen op de veiling € 1 tot € 1,50 per kilo hoger liggen dan andere jaren. Dat is in heel Europa eigenlijk het geval, bleek ook uit prijsgegevens uit Duitsland, Frankrijk en België.

Alles zit mee

De hogere prijzen zijn goed te verklaren. Krapte ontstond vroeg door tegenvallende volumes bij het ras Merchant en vorstschade bij vroege rassen. Daarna zijn de telers steeds vroeg gaan plukken om van de hoge prijs te profiteren. Dat gat in de aanvoer is alleen groter geworden, terwijl de vraag door de coronacrisis buitengewoon was. Een andere mindset bij consumenten heeft huisverkoop een forse impuls gegeven.

Rustig weer bestendigt

Bij die twee factoren komt het milde zomerweer in juli, waardoor kersen onder de kap rustig uitgroeiden en de krapte kon blijven voortduren. Uit de teelt zonder regenbescherming kwam daardoor bovendien minder product op de markt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer