Doorgaan naar artikel

Markt: Inkopers puzzelen op lastige paprikamarkt

Foto: Groenten&Fruit premium

Foto: Groenten&Fruit

De paprikamarkt ontspant wat na enorme krapte eind vorige week en grote prijsverschillen in kleur.

Vrijdag 1 juni was op de veilingen een prijsverschil tussen groene en rode paprika zichtbaar van soms meer dan € 2, voor dezelfde sortering. Ook klasse 2 ging weg voor meer dan € 2, met voor klasse 1 oplopend tot € 4. Donderdag lagen prijzen voor oranje en rood nog op circa € 2, voor geel en groen was de prijs gedaald naar iets meer dan € 1 tot € 1,30.

Oorzaken versterken elkaar

Hoewel iets verlaat, kwam er eind mei extra vraag vanuit de Verenigde Staten. Door krapte in de Canadese aanvoer ontstond er ruimte op de Amerikaanse markt. Het is de vraag hoe lang die ruimte blijft als Canada weer op stoom komt met zijn productie.

Een inkoper meldt dat afgelopen week meerdere factoren bij elkaar kwamen, zoals acties in het supermarktkanaal. Voor vorige week werden aan supermarkten weekprijzen afgegeven van rond de € 1,40. Daarbij was de vraag uit de Verenigde Staten en Italië niet voorzien, zo stelt hij. Hier lijkt de hoge prijs voor product uit Murcia ook een opwaarts effect te geven. Nederlandse paprika lag daardoor goed in de markt voor Italiaanse klanten.

Puzzelen in mixverpakking

In de markt zijn nauwelijks voorraden, waardoor prijzen eind vorige week weer exponentieel stegen. Die vraag was niet toegespitst op een sortering speciaal. Door mixverpakkingen op 500 gram te laten uitkomen was de vraag op het ene moment voor fijne sorteringen en een volgend moment voor grovere.

Met de hoge prijzen voor rood bleef prijsdruk op de groene paprika’s om niet te verliezen op verkoop van mixverpakkingen.

Inkopers bloedden op dagmarkt

Het is afgelopen weken meerdere keren gebeurd dat inkopers moesten bloeden op de dagmarkt. “Als je hebt verkocht voor € 1,50 en moet inkopen voor € 3 doet dat pijn, maar je weet dat je over het hele jaar dit wel weer goedmaakt.”

Ook een andere inkoper weet dat afgesproken programma’s eerst ingevuld worden en dat er daardoor krapte ontstaat op de dagmarkt, zoals de laatste periode zichtbaar. Met de hogere prijzen in Spanje waren er relatief weinig uitwijkmogelijkheden voor partijkopers. Ook zij bleven dus op de binnenlandse markt aangewezen voor hun product.

Zwarte cijfers in mei

De maand mei gaat met zwarte cijfers de boeken in. De prijzen zijn gunstig geweest voor telers. Wat opvalt is de verschillen in groen en rood. In de maand mei lijkt groen het op de dagmarkt duidelijk minder goed te doen dan de andere kleuren.

Inkopers die wij spraken konden daarvoor geen goede verklaring geven. Op de daghandel was rood vaak € 1 tot € 2 duurder dan groen, met uitzondering van week 20. Ook bij de Belgische uitbetaalprijzen was dat zichtbaar. In 2016 was groen in weekprijsoverzichten in mei 3 keer het duurst van de kleuren. In 2017 was dat 2 keer het geval. Dit jaar was groen in geen enkele week de duurste kleur.

Vraag naar groen

Mogelijk speelt een andere tendens op de markt een rol. De verminderde vraag naar groen voor mixverpakkingen. Steeds meer supermarkten willen groen voor alternatieve kleuren ruilen. Het is geen sluitende verklaring naast factoren als productie per meter en ook uitbreiding van productie in Nederland.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin