Doorgaan naar artikel

Markt: IJsbergsla profiteert van weersextremen

Met prijzen van € 7,50 per doos van 10 stuks is de prijs van ijsbergsla goed te noemen. Dat is mede te danken aan extra vraag, met name vanuit Duitsland, Scandinavië, Spanje en Italië.

Die extra vraag hangt in Duitsland en Spanje samen met weersextremen. In Noordrijn-Westfalen (D.) ging ijsbergsla verloren als gevolg van de wateroverlast van ruim vier weken geleden. In Spanje en Italië is het extreem heet en droog en wordt het tekort aan eigen productie aangevuld met import uit onder andere Nederland. Dat alles leidt tot goede prijzen van € 7,50 per doos van 10 stuks. Dat is een prijs per bol van 65 cent.

ZON fruit & vegetables is geen grote speler op de markt van ijsbergsla, maar de klokprijzen aldaar bevestigen het huidige prijsniveau. Woensdag 18 augustus werd gemiddeld 75 cent per stuk voor de klok betaald, donderdag 19 augustus is dat 70 cent.

Jonge ijsbergsla oogsten

Gezien de vraag zijn telers jonge ijsbergsla aan het oogsten om aan de vraag te kunnen voldoen. Het aanhoudend koele weer speelt daarbij een rol, want dat draagt niet bij aan een vlotte groei.

De bollen maken voldoende omvang, maar het gewicht blijft wat achter. Het bolgewicht is gemiddeld 550 gram en de kwaliteit is goed. In Zuid-Nederland is de druk van schimmels wel hoger, in Noord-Holland valt dat tot op heden mee. Daar vroegen tot een paar weken terug vooral rupsen de aandacht.

Groothandelsprijzen in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten werd volgens het BLE (Bundesantalt für Landwirtschaft und Ernährung) vorige week gemiddeld 85 cent voor Duitse en 88 cent voor Nederlandse ijsbergsla betaald. Vorig jaar was dat in diezelfde week respectievelijk 49 en 46 cent. De prijzen lopen geleidelijk op, in week 30 was de gemiddelde prijs voor Duitse ijsbergsla 59 cent en voor Nederlandse 55 cent. In week 31 steeg dat naar 73 en 62 cent.

Markt ijsbergsla stabiel

Naar verwachting zal in de marktsituatie op de korte termijn weinig veranderen. Dat is dan een goede compensatie voor eerdere perioden toen er bij tijden sprake was van volop ijsbergsla en een prijs van 20 tot 30 cent.

Prijzen ijsbergsla in supermarkt

Bij Albert Heijn kost ijsbergsla de afgelopen drie weken 79 cent per stuk. Plus zit sinds twee weken op 79 cent. Daarvoor was het volgens supermarktscanner.nl vier weken 85 cent. Bij Jumbo ging de prijs van drie weken 85 cent naar een week 79 cent en de afgelopen twee weken 75 cent. Dirk zat vier weken lang op 79 cent, maar hanteert sinds vier weken een prijs van 69 cent.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin