Markt: Hoge prijs voor glasgroenten in Duitse schappen

23-08-2021 | Laatste update op 06-12 | |
Supermarktketen Edeka in Duitsland verkoopt veel Nederlandse glasgroente tegen een hogere prijs in juli. - Foto: ANP
Supermarktketen Edeka in Duitsland verkoopt veel Nederlandse glasgroente tegen een hogere prijs in juli. - Foto: ANP

De huidige winkelprijzen voor (Nederlandse) glasgroente in Duitsland behoren tot de hoogste van de laatste jaren. Dat blijkt uit de cijfers van Destatis, de Duitse tegenhanger van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee lijkt de zomerinzinking tot augustus mild voor de afzet van tomaat, komkommer en paprika. De winkelprijzen in Duitsland weerspiegelen de afzetmarkt door de inkoopfocus op de vrije markt.

Matige zomer, bescheiden productie

De hogere indexnoteringen voor de prijzen in juli betekent dat deze prijzen relatief hoog liggen ten opzichte van voorgaande jaren. Het lijkt een prijspatroon dat hoort bij een tot dusver matige zomer en geen al te hoge productie.

Bij tomaat is het prijsverschil met voorgaande jaren relatief groot. Hier weerklinkt het uitblijven van een echte inzinking van de prijs op de zomermarkt.

De winkelprijs voor paprika is in juli de één na hoogste van de laatste vijf jaar. Alleen de prijs in 2019 was net hoger.

De notering voor komkommer in het winkelschap laat ook 2019 achter zich. Er zijn signalen dat dit spoor in augustus niet wordt gevolgd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer