Markt: Gunstige vooruitzichten peren op Duitse markt

04-12-2019 | Laatste update op 08-06 | |
groothandelsmarkt Hamburg
groothandelsmarkt Hamburg

De kaarten voor Nederlandse Conference en Bonne Louise op de Duitse markt zijn gunstig met minder Duits product en hoge prijzen voor Zuid-Europese peren.

Dat blijkt uit het marktbericht van overheidsdienst BLE over peren. De Duitse perenoogst is dit jaar 12,5% lager dan vorig jaar. Duitsland heeft daarmee een kleinere voorraadpositie als in 2018 rond dezelfde tijd. Het aandeel Duitse peren op de Duitse groothandelsmarkten neemt af van 24% in week 43 naar 18% afgelopen week (48).

Hoge prijsbeeld bij Italiaanse peren

Opvallend is verder het hoge prijsbeeld bij Italiaanse peren. Voor Santa Maria (€ 2,00) en vooral Abata Fetel (€ 2,22) worden op de Duitse groothandelsmarkten nu hoge prijzen betaald. Vorig jaar lagen de prijzen onder de € 1,80 per kilo op de Duitse groothandelsmarkten. Spaanse peren prijzen zich nu uit de markt met prijzen van € 2,45.

Nederlandse prijzen op die Duitse groothandelsmarkten zijn vooral gunstig voor Bonne Louise-peren. De handelsprijs van € 1,21 is € 0,20 hoger dan vorig jaar en iets onder het peil van 2017 toen vorst een grote productiedaling had aangebracht. Bij Nederlandse Coference liggen de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten met € 0,94 net € 0,03 boven het peil van vorig jaar.

Italië marktleider

Italië heeft met 56% een machtig aandeel in de afzet van peren in Duitsland. Nederland heeft 13,6% van het aandeel op die groothandelsmarkten. Landelijk en met inbegrip van supermarkten heeft Nederland een hoger marktaandeel en steekt het Italië al naar de kroon.

Duitse perenteelt groeit niet

BLE heeft de Duitse teeltcijfers voor 2017 tot en met 2019 voor de deelstaten gepubliceerd. De productie van peren in Duitsland is stabiel. Het areaal schommelt rond de 2.140 hectare de laatste drie jaar. Dat komt neer op circa 40.000 ton. De Nederlandse productie is circa tien keer zo groot, blijkt uit deze cijfers. Toch weet Duitsland nog peren naar Nederland te exporteren. De afgelopen jaren ligt dat tussen de 1.000 en 2.000 ton. Oostenrijk is de grootste afnemer van Duitse peren met circa 4.000 ton.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer