Markt: gunstige start Conference in grovere maten

07-09-2020 | Laatste update op 26-10 | |
Foto: G&F
Foto: G&F

Afgaande op overzichten van de Belgische veilingen zijn grote maten goed betaald.

De oogst van Conference is in Noord-Holland nog een week verwijderd van de afronding. In het zuiden is de oogst goeddeels gedaan. Afgaande op noteringen in België is er op de daghandel sprake van een gunstige start.

De notering van de termijnhandel FruittradingCompany (gebaseerd op veilingprijzen) komt uit op € 0,63 per kilo. Dat is € 0,18 meer dan in 2019 en € 0,06 meer dan de notering aan het begin van het krappe jaar 2017, blijkt uit de berekeningen.

Kiloverlies niet goedgemaakt

Voor de noordelijke telers in Nederland is de oogst nog niet afgerond. Zij zien de bomen minder vol hangen, maar de grotere vruchten maken veel goed door de huidige prijsvorming.

Het verlies aan kilo’s dat zij signaleren wordt er niet helemaal mee goedgemaakt, maar het prijsverschil tussen grote en kleine maten is op de veiling nu nog opvallend groot.

Voor kleine maten (55 millimeter) is de opbrengst € 0,23 per kilo. Grove sorteringen brachten eind vorige week nog € 0,91 op. Die prijs voor grote maten loopt wel iets af.

Albert Heijn verlaagt voor fijne Conference

In het Nederlandse winkelschap is de nieuwe oogst al eerder ingestroomd. Albert Heijn verraste op 7 september door de prijs voor een kilo verpakte peren te verlagen van € 2,49 naar € 2,09. Daarmee komt de keten dichtbij de prijs van Vomar dat net onder de € 2 blijft voor haar peren.

Bij losse peren is nog geen sprake van prijsval. Prijzen liggen tussen de € 1,99 en € 2,39 per kilo. Dat is in vergelijking met vorig jaar circa € 0,40 duurder. Daarmee is het prijsverschil tussen sorteringen op de afzetmarkt een verklaring voor de verlaging bij Albert Heijn en mogelijk andere ketens die zullen volgen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer