Doorgaan naar artikel

Markt: Grote verschillen appelprijzen EU

Appeltelers in de EU ervaren grote verschillen in appelprijzen. In maart komen voorlopige telersprijzen in Frankrijk uit op gemiddeld € 0,88, terwijl in Polen € 0,16 wordt genoteerd.

Het zijn cijfers van de Europese Commissie. Die cijfers over de appelafzet verzamelen de lidstaten zelf. De Europese Commissie maakt op basis van de 4 grootste appellanden een Europees marktoverzicht. Nederland is niet opgenomen in de cijfers, maar loopt vaak gelijk op met Duitsland.

De Poolse appelprijzen liggen onder het laagste peil van de laatste 5 jaar. Gemiddeld wordt in maart € 0,30 uitbetaald in Polen. Er zijn uitzonderingen. In Duitse groothandelscentra zijn Poolse Jonagored momenteel te koop voor € 0,83. Telers zien maar een deel van de handelsprijzen terug in de uitbetaling.

Frankrijk blijft met de appelmiddenprijs van € 0,88 boven de gemiddelde prijs van de laatste 5 jaar (circa 10%).

Prijsdaling Duitsland

Italië ligt met de appelprijzen op het gemiddelde van de laatste 5 jaar of er iets onder (€ 0,70). Dat geldt ook voor Duitsland. Al geven de jongste prijsopgaves uit Duitsland aan dat de prijzen in maart terugvallen met € 0,05. Zo’n prijsdaling is overigens op de Duitse groothandelsprijzen niet terug te vinden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin