Markt: Groentenmarkt behoeft kerstimpuls

14-12-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Bloemkool in Europa in opgaande prijslijn. Foto: Ton van der Scheer.
Bloemkool in Europa in opgaande prijslijn. Foto: Ton van der Scheer.

Uit Belgische uitbetaalprijzen voor afgelopen week is een zwakke afzetmarkt voor groente op te maken.

De uitzondering op een matige afzetmarkt was vorige week (week 50) een staartje bloemkool. Het product kende enkele zwakke weken in de afzet in West-Europa. Voor Frankrijk golden crisismaatregelen in de afzet. Daar komt het product nu vooral vandaan, maar in week 50 kwam de prijsopleving tot stand. Op Belgische veilingen is een weekprijs van €0,96 betaald en daarmee werd de weekprijs de hoogste van de laatste vijf jaar.

Fruitafzet

Bij de fruitafzet waren de grote maten van Conference (peren) iets beter gewaardeerd aan het begin van de week, maar dat zette niet door. De middenprijs steeg licht. Bij Jonagold wordt iets prijsgegeven van de goede start, blijkt uit de uitbetaalprijzen.

Decembervraag vanuit huis

De decemberafzet laat vaak hoge prijzen zien bij verschillende producten. Nu al is zeker dat horeca dicht blijft de komende maand. Regels worden verder aangescherpt voor huisbezoek. Dat maakt de marktomstandigheden onbekend. De vraag is of consumenten uitgebreid kerstmenu’s koken en hoe dat voor speciale producten uitpakt.

Het worden in ieder geval ongekend drukke kerstverkopen. De vraag is hoog door de combinatie van kerst en sluiting van de horeca, maar ook door de korte verkoopweek volgende week. De kerstvraag kan daarmee weldegelijk tijdelijk voor uitschieters zorgen.

Horecaproducten

Voor producten als spruiten en slasoorten is horecavraag belangrijk. Daar valt weinig van te verwachten. Of een prijspiek hier in het verschiet ligt, is dan nog de grote vraag. Die impuls zou de markt wel goed kunnen gebruiken. Bij vijf van de elf groentensoorten in dit prijsoverzicht werd de slechtste uitbetaalprijs in vijf jaar geregistreerd.

Klik hier voor meer actuele groentenprijzen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer