Markt: Groente 9,2% duurder in Duitsland

22-10-2021 | Laatste update op 08-06 | |
Tomaten duurst in zeker vijf jaar in Duitse winkels. - Foto: Misset
Tomaten duurst in zeker vijf jaar in Duitse winkels. - Foto: Misset

Sla, peren en tomaten waren in september duurder dan voorgaande jaren en dragen zo (zeer beperkt) bij aan inflatie.

De septembermaand liet grote verschuivingen zien in groentenprijzen. In vergelijking met 2020 was de prijs in september voor alle groenten gemiddeld 9,2% hoger. Bij fruit was het verschil gemiddeld 1,8% met vorig jaar. Dat is opvallend omdat in Nederland in september geen verschil in groentenprijzen was met 2020 en lagere fruitprijzen vielen te noteren (-2%).

Bij glasgroente blijft de tomatenprijs dit seizoen duidelijk voor op voorgaande jaren. Dat beeld is al langer zichtbaar en lijkt een wat krapper aanbod te weerspiegelen door teelttegenslagen (ziekte). De prijzen voor paprika en komkommer overtuigen niet in september, een beeld dat overeenkomt met de afzetmarkt. Duitse winkelprijzen voor groente bewegen dynamischer dan de Nederlandse. Duitse inkopers hebben meer oog voor de vrije markt.

Voor appels betaalden Duitse klanten iets hogere prijzen. Bij peren lag de prijs al op een hoge waarde en kwam in september juist iets meer in ontspanning. Dat lijkt een tijdelijke situatie, aangezien de krapte van de Europese perenmarkt in oktober meer zichtbaar zal worden in de prijsvorming, is de verwachting.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer