Markt: Gele courgette onttrekt zich aan prijserosie

29-11-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

De prijzen van gele courgette lagen in de 2e teelt gemiddeld bijna 2 keer zo hoog als van de groene. De echte prijspiek kwam toen de meeste telers het veld al hadden geruimd.

Gele courgette, vanwege de kwetsbare vruchthuid een exclusief kasproduct, wist zich in de afgelopen herfstteelt te onttrekken aan de prijserosie van de standaard groene courgette. Vanaf de laatste week van september lagen de gewogen gemiddelde weekprijzen bij BelOrta boven 50 cent per stuk.

Voor groene courgette lagen de uitbetaalprijzen op alle VBT-veilingen samen in september tussen 15 en 29 cent per stuk. Pas daarna begon het ook bij de groene te lopen omdat de aanvoer uit Spanje tegenviel.

Met ingang van november explodeerde de prijs van gele courgette. In week 45 schoof de klokprijs bij ZON richting € 2 per stuk. Een week later zakte het op de Nederlandse veilingen naar een niveau rond € 1, 80 per stuk. Bij BelOrta handhaafde de klokprijs zich tot het einde van het seizoen (week 47) boven € 2 per stuk.

Piek 2 weken te laat

Het rendement van gelecourgetteteelt valt voor de meeste telers minder hoog uit dan de hoge prijzen suggereren. De prijspiek vanaf week 45 werd veroorzaakt door sterk terugvallende producties. De aanvoer bij BelOrta was in week 45 ruim 4 keer zo laag als een week eerder.

Bekijk actuele prijzen van gele courgette en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Ook courgetteteler Bert Doelman kan ondanks de hoge prijzen niet helemaal tevreden zijn met de teelt van gele courgette. Hij had er deze herfst driekwart van zijn kas (2 hectare) mee vol staan. “De prijzen stegen dit jaar 2 weken later boven € 1 per stuk, toen ik al weinig meer sneed. Bovendien heb ik in 3 maanden meer kwaliteitsproblemen gehad dan in al die 27 jaar dat ik courgette teel.”
Doelman kreeg te maken met veel kwaliteitsproblemen door de Erwinia-bacterie en naar hij vermoedt met een nog onbekend virus.

Lees ook: Onbekend ‘virus’ in gele courgette

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer