Doorgaan naar artikel

Markt: gekleurde paprika uitzonderlijk duur

Foto: Groenten & Fruit

Foto: Groenten & Fruit

De dagprijzen van rode, gele en oranje paprika zijn in 4 jaar niet zo hoog geweest. Het Nederlandse aanbod is zeer beperkt, terwijl het Spaanse seizoen vroeg ten einde is.

De indicatieve klokprijs voor gele paprika (221+) steeg donderdag 25 april tot boven de € 3 bij The Greenery, 90 cent meer dan een dag eerder. Bij Zon Fruits & Vegetables gaat de stijging geleidelijker. Daar steeg de klokprijs van gele paprika naar € 2,69 per kilo, € 1 meer dan een week eerder. Ook de klokprijzen van rode en oranje paprika zijn enorm snel gestegen. ZON noteerde voor rode paprika vandaag € 2,85 per kilo voor 221+ en een dubbeltje minder voor de 181+ sortering. Bij The Greenery was dat respectievelijk € 2,88 en € 2,73 per kilo.

De klokprijs van oranje paprika stijgt over het algemeen wat geleidelijker. Maar bij The Greenery werden vandaag ook al prijzen boven € 2,70 per kilo genoteerd.

Bij BelOrta en Veiling Hoogstraten steeg de klokprijs van rode en gele paprika tot halverwege week 17 tot circa € 2,85 per kilo. Oranje paprika lag daar een dubbeltje onder. Bij groene paprika is een tegenovergestelde prijsbeweging te zien. In de loop van week 17 daalden de klokprijzen tot een niveau van net boven 60 cent per kilo, 3 keer zo weinig als half april.

Uitzonderlijk hoog

In de afgelopen 4 jaar zijn de dagprijzen van gekleurde paprika niet zo hoog geweest als nu. Het is gebruikelijk dat de prijzen in de tweede helft van april stijgen, maar normaal is een niveau van circa € 1,70 per kilo wel de limiet.

Extreme krapte in aanbod gekleurde paprika

Dat het prijsniveau nu zo veel hoger ligt, heeft te maken met extreme krapte in het aanbod van gekleurde paprika. Door het extreem donkere weer bij de start en het extreem mooie weer daarna, zijn de zetsels op de meeste bedrijven erg ‘houserig’ geworden. Na een groot eerste zetsel zitten de meeste bedrijven nu in een oogstdip. De weekproductie komt niet verder dan 0,2 tot 0,5 kilo per vierkante meter.

Bij Veiling Hoogstraten bijvoorbeeld lag het aandeel van alle kleurtjes samen in week 17 nog niet op 30% van de totale paprika-aanvoer. Opvallend is dat bij BelOrta in week 17 juist meer rode paprika wordt aangevoerd dan een week eerder. Er zijn natuurlijk altijd telers die uit de pas lopen met hun zetsels.

Vervroegd eind Spaanse seizoen

Een andere, minstens zo belangrijke, oorzaak van de hoge prijzen, is het vervroegde einde van het Spaanse seizoen. De late plantingen gaan normaal door tot eind april en mei. Maar de kwaliteit laat sterk te wensen over, schrijft de regering van Andalusië al sinds maart in haar weekrapporten. Het wisselende weer is de voornaamste oorzaak.

Nog even hoog

De verwachting is dat paprikaproductie in week 18 nog laag zal zijn, waardoor de prijzen op een hoog niveau blijven. In week 19 begint de productie op veel bedrijven weer toe te nemen. Er hangt door het mooie weer nu een groot zetsel aan, waardoor er vanaf week 20 grote hoeveelheden gekleurde paprika worden verwacht.

Beheer
WP Admin