Markt: Franse marktmaatregelen aardbei door corona

24-03-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

In Frankrijk worden op de markt voor aardbeien vanwege structureel lage prijzen speciale maatregelen ingevoerd.

Na een structurele prijsverlaging bij de Franse aardbeien wordt de markt bestempeld als in een cyclische crisis. Daarmee worden supermarkten aangespoord prijzen te verlagen om doorstroming te krijgen in de verkoop. Het is een standaardmaatregel die voor andere producten vaker wordt toegepast bij prijsinzinkingen.

Klanten kiezen nu voor houdbaar fruit

Uit verkooprapporten blijkt dat consumenten de aardbeien op dit moment niet zo vaak kiezen, maar eerder gaan voor houdbare fruitsoorten als sinaasappels, appels en kiwi’s. Dat volgt op coronamaatregelen. Dat beeld is in verschillende landen en op verschillende markten zichtbaar.

De groothandelsmarkt in Nantes meldt dat aanzienlijke prijsverlagingen zijn doorgevoerd. Ook in Engeland wordt gemeld dat de supermarktverkoop van aardbeien is verlaagd, terwijl de aanvoer in Europa op dit moment meer dan voldoende is.

Nederlandse prijzen

Dat leidt er in Nederland toe dat prijzen op de veiling van The Greenery naar een niveau daalden van € 3,50 tot € 5 per kilo. Ook in Nederland lijkt behoefte aan extra promotie door supermarkten, met de oplopende volumes die verwacht worden.

Lees ook: Belgische grenscontrole voor Nederlandse aardbeien

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer