Doorgaan naar artikel

Markt: EU-appelprijzen 15% hoger

Europese appelprijzen liggen gemiddeld 15% hoger dan de laatste 5 jaar. In Duitsland is dat verschil 27%.

Dat het gemiddelde EU-niveau zo gunstig ontwikkelt komt voor een groot deel door Polen dat met uitbetaalprijzen zo’n 70% boven het 5-jarige gemiddelde ligt. Duitsland doet het ook goed met een plus van circa 27%, maar in Zuid-Europa zijn de prijzen nauwelijks hoger dan in voorgaande 6 jaren.

In januari lag de gemiddelde appelprijs in de EU op € 0,64 per kilo. Dat ligt nog niet boven de hoogste prijsstelling in januari in de laatste 5 jaar. Dat niveau was € 0,77, maar het ligt wel € 0,08 boven het prijspeil van vorig jaar en € 0,08 boven het gemiddelde van de laatste 5 jaar.


Lees verder onder de grafiek.

Duitsland

De Duitse appelmarkt is voor Nederland een belangrijke. Met € 0,64 gemiddeld ligt de prijs € 0,16 per kilo boven de gemiddelde prijs van de laatste 5 jaar, maar nog € 0,25 onder de prijs van het vorstseizoen 2017. De Duitse appelmarkt wordt gestut door de situatie op de Poolse afzetmarkt, waar prijzen dus gunstig ontwikkelen. Dat legt een bodem in de Duitse appelmarkt. Aan de bovenkant wordt de prijsontwikkeling weer geremd door de Italiaanse aanvoer die nog voor heel gemiddelde prijzen wordt aangeboden, blijkt uit overzichten van de EU.

Boskoop goed gewaardeerd

Nederlandse appels mogen op de Duitse markt rekenen op een gunstig ontvangst. Boskoop is met groothandelsprijzen van € 1,06 nu € 0,22 duurder dan vorig jaar. Voor Nederlandse Elstar is het prijsverschil met vorig jaar niet zo groot. De handel heeft er € 0,90 voor over. Dat is € 0,05 meer dan vorig jaar. Duitse appels liggen op de groothandelsmarkten wel voor circa € 0,15 tot € 0,20 hogere handelsprijzen dan vorig jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin