Doorgaan naar artikel

Markt en kostprijs drukken gemoed buitenteelten

Appeloogst. Rabobank verwacht een kostprijsstijging van € 0,13 tot € 0,16 per kilogram hardfruit. Foto: Peter Roek

Appeloogst. Rabobank verwacht een kostprijsstijging van € 0,13 tot € 0,16 per kilogram hardfruit. Foto: Peter Roek

Van alle land- en tuinbouwsectoren is de stemming bij telers van groente en fruit het meest pessimistisch.

Dat blijkt uit de Vertrouwensindex van Wageningen University & Research (WUR). Glastuinders zijn het meest pessimistisch, maar vollegrondsgroente- en fruittelers volgen in het spoor. Telers zagen de afgelopen twaalf maanden tegenvallende opbrengstprijzen en ook een correctie van de productie, wat omzet en winst raakt van de onderneming.

Over de huidige situatie op het bedrijf zijn de telers overigens het minst negatief, maar de stabiele goede stemming van de afgelopen jaren lijkt verdwenen. De toekomst houdt telers vooral bezig, getuige de sterk negatieve scores op dit deel van de peiling.

Kostenstijging tot 20%

Vooral kostenstijgingen worden als bedreiging gezien. Bij appel en peer zijn de marktvooruitzichten bijvoorbeeld niet positief door ruimere oogst, of de verstoorde Europese afzetmarkt door de oorlog in Oekraïne. Prognosfruit voorspelt komend najaar een 20% hogere Europese perenproductie en een appelproductie op hetzelfde niveau als 2021. Dat geeft nog niet direct hoop op een prijsbonus voor gestegen kosten. Een betere prijs is nodig om de gestegen arbeidskosten, kosten voor beregening, sorteren en bewaring vergoed te krijgen. Rabobank verwacht bijvoorbeeld een kostprijsstijging van € 0,13 tot € 0,16 per kilogram hardfruit. Dit verschilt per bedrijf en betekent toch al snel een kostenstijging van 20%.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin