Doorgaan naar artikel

Markt: Duitse productie groente groeit flink

Productie vollegrondsgroente in Duitsland groeit, maar niet voor wittekool. Foto: Stan Verstegen.

Productie vollegrondsgroente in Duitsland groeit, maar niet voor wittekool. Foto: Stan Verstegen.

De teelt van vollegrondsgroente, biologische en glasgroente groeit in Duitsland, blijkt uit cijfers van het statistische bureau Destatis.

Bij vollegrondsgroente ziet Destatis over 2019 een stijging van 13% ten opzichte van 2018 en voor biologisch een stijging van 20%, maar hier speelt mogelijk de extreme droogte van 2018 een rol. De vergelijking van de teelt in 2019 met het gemiddelde van de zes jaar daarvoor laat ook een stijging zien. Bij tomaten ziet Destatis een stijging van de productie van 23% in 2019 tegen het gemiddelde van de jaren zes jaren daarvoor. Bij vollegrondsgroente is het areaal in 2019 ten opzichte van het gemiddelde die zes jaren daarvoor 6% groter, aldus de Duitse onderzoekers, die ook grote producten als wortelen en consumptieaardappelen in de cijfers meenemen voor vollegrond. In een vergelijking per product is er ook in gevallen sprake van productiedaling (zie tabel).

Biologische vollegrondsgroente

Bij biologische vollegrondsgroente ligt het aandeel van de Duitse biologische teelt in het totale areaal nu op 11%. Voor de productie van vollegrondsgroente is het biologische aandeel nu 9%, maar dat wisselt per productgroep (zie tabel). Volgens de onderzoekers is de biologische productie in 2019 circa 20% hoger dan in 2018 en eenzelfde percentage hoger dan het gemiddelde van de zes jaren tot 2019. Daarmee zit er weer groei in biologische productie, na een stabiele periode in Duitsland.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin