Doorgaan naar artikel

Markt: Duits record winkelprijzen groente en fruit

Corona-effecten in de winkelprijzen ebben weg in juni. Foto: EPA

Corona-effecten in de winkelprijzen ebben weg in juni. Foto: EPA

In Duitsland lagen winkelprijzen voor groente en fruit in juni op een recordniveau. Uitzondering is komkommer.

Dat blijkt uit inflatiecijfers van Destatis, het Duitse CBS. Net als Nederlandse winkels hanteerden de Duitse supermarkten dus ook hoge prijzen voor groente en fruit. De verschillen met vorig jaar zijn vooral groot bij fruit, met 11% hogere prijzen. Bij groente is het verschil veel kleiner (circa 1%), maar er werd ook een recordniveau geschreven.

Komkommer zorgenkindje

Zorgenkindje in de maand juni was komkommer. De uiterst slechte prijzen op de afzetmarkt waren zichtbaar in winkels. Toch kon de prijs zich ten opzichte van voorgaande jaren handhaven in de middenmoot. Het lijkt erop dat winkels ook andere kosten in hun marges meenemen en de prijs niet helemaal hebben mee laten fluctueren met de marktprijzen.

Hoge prijzen voor paprika

Hoge prijzen waren in juni nog zichtbaar bij paprika. De coronamaanden lieten een grotere winkelvraag zien naar deze vitaminevrucht. Het was zichtbaar in hoge prijzen in de winkel. De verwachting is dat in juli het beeld anders zal zijn door opgelopen prijsdruk. Bij vollegrondsgroente bekoelden de slaprijzen enigszins in juni, terwijl kolen met een index van 143 relatief het duurst bleken in juni.

Peer valt op

Bij de fruitprijzen is peer het meest opvallend. Prijzen liggen veel hoger dan andere jaren. De Europese perenmarkt was krap door vooral minder Italiaanse peren. Dat bracht de aandacht meer op Nederlandse peren. Ook aardbeien bleken in juni duurder dan andere jaren. Wat het effect is van de coronacrisis op importfruit van buiten de EU blijkt niet uit de Duitse inflatiecijfers van Destatis.

Beheer
WP Admin