Markt: Dagmarkt aubergine leeft op

06-07-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Voor aubergine lijkt zicht op een betere verhouding tussen vraag en aanbod door acties en donker weer.

Vrijdag 3 juli werd bekend dat aubergine tegen een GMO-vergoeding uit de markt mag worden genomen. Maandag 6 juli veert de prijs op. De twee zaken lijken evenwel los van elkaar te staan. Op de veiling van The Greenery was het aanbod maandag 6 juli lager dan vorige week. Met marktingrijpen heeft dat niets van doen. Een kleinere aanvoer was al voorspeld door het donkere weer van de laatste week. Daar komt bij dat PLUS deze week een aubergine-actie bijschakelt en ook hier lijkt The Greenery de hand in te hebben als leverancier. Meer supermarktketens van Superunie hebben deze week aubergine in het actieschap opgenomen, waardoor de vraag extra gestimuleerd zal worden, is de verwachting.

Dat aubergine sinds wijziging van de nationale GMO-regeling uit de markt kan worden gehaald met een vergoeding, kan in deze prijsontwikkeling bij The Greenery geen rol spelen. De afzetorganisatie is niet meer aangesloten bij de GMO-regeling. ZON ook niet overigens.

Lees verder onder de grafiek.

Belgische markt

Door de opleving van de prijzen bij The Greenery lagen veilprijzen maandag boven de Belgische prijzen voor aubergine. Afgelopen week gingen de fijnere aubergines in België nog boven de € 0,50 per stuk, maandag was dat € 0,45. Bij The Greenery lag de prijs voor deze sortering maandag op € 0,49, nadat vrijdag de afzetweek eindigde op een niveau van € 0,27. Vergelijking tussen beide afzetorganisaties gaat echter mank door de verschillen in heffingen.

Voor de zwaardere aubergines lagen prijzen bij The Greenery op € 0,45 per stuk tegen € 0,29 afgelopen vrijdag.

Jaarvergelijking

De actieprijzen in de supermarkten zijn niet bijzonder scherp. Bij PLUS ligt de prijs op € 0,69 per stuk. Gemiddeld zijn aubergineprijzen in Nederlandse supermarkten nu € 0,74 per stuk. Dat ligt nog boven het prijspeil van vorig jaar, blijkt uit gegevens van supermarktscanner.nl. De dagmarkt ligt door de opleving maandag tussen de voorgaande jaren in.

Klik hier voor meer telersprijzen aubergine.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier
11:35 | Marktanalyse

Aubergineprijzen pieken opnieuw

Aubergines sorteren. - Foto: Gerard Boonekamp
15-09 | Marktanalyse

Aubergineprijs naar piek

Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier
30-08 | Marktanalyse

Aubergineprijs stijgtBeheer