Doorgaan naar artikel

Markt: courgetteseizoen verloopt moeizaam

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Dankzij Spaanse concurrentie startte het Nederlandse seizoen voor courgette dit jaar niet al te best. De warmte en droogte maakte dat de afzet tot half augustus moeizaam verliep. Nu is er enig prijsherstel en dat doet de hoop leven dat de herfstteelten nog wat kunnen compenseren.

Leg dit seizoen de opbrengstprijzen naast de kostprijs van circa 16 cent per courgette, dan zijn de prijzen in de vrije handel hooguit op enkele momenten boven de kostprijs uitgekomen.

Bij ZON fruit & vegetables waar redelijk veel courgettes worden aangevoerd, zien we eind juni/begin juli enkele ‘prijspieken’ van 18, 27 en 17 cent bij de sortering Courgette X14. Prijzen tussen 3 en 10 tot 13 cent zijn echter maatgevend voor het gemiddelde niveau.

Pas sinds 10 augustus is er een stijgende lijn naar 22 cent op 14 augustus. Op donderdag 16 augustus zakte de sortering X14 echter naar 14 cent. De fijnere sortering X16 steeg wel naar 37 cent.

Pieken en dalen

Hoewel courgette een warmte-minnend gewas is, heeft de droogte en de warmte zeker effect gehad. Normaal bedraagt de periode van planten tot eerste oogst zo’n 6 weken, dit seizoen waren dat er 5. Ook de oogstperiode was met 5 tot 6 weken korter dan gebruikelijk.

Van de geplande overlap tussen de vroege, zomer- en herfstteelten kwam dan ook weinig terecht. De productie per plant van 15 tot 20 vruchten werd gemakkelijk gehaald, maar omdat die in een kortere periode kwamen, kwam ook het einde van de oogst sneller in zicht. Dat betekende meer pieken en dalen in de productie.

De oogst van de zomerteelten loopt op zijn einde en het duurt nog ruim een week voordat de oogst van de herfstteelten goed op gang komt.

Verwachting herfstteelt

Europees gezien is er een overschot aan courgette in juni en juli. Daarmee zijn de matige tot slechte prijzen meteen verklaard.

De marktsituatie is sinds vorige week verbeterd vanwege een lager aanbod, naar het zich laat inzien. Met nog een week warmer weer en daarna temperaturen tot 20 graden overdag, leeft de hoop dat de herfstteelt het slechte seizoen nog wat kan compenseren.

Virusproblemen in Spanje zorgen ervoor dat telers hun eerste planting van het nieuwe seizoen wat naar achteren opschuiven. Dat zou nog een positieve uitwerking kunnen hebben op de Nederlandse prijzen.

Courgette in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 59 cent voor een groene courgette, net als Jumbo en Jan Linders. Bij Plus ligt courgette voor 65 cent per stuk in het schap.

Prognose: meer geleidelijke productie en betere prijzen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin