Doorgaan naar artikel

Markt: Corona-effecten zichtbaar in weekprijzen

Prijsverschil trostomaten en losse tomaten minimaal in week 20. - Foto: Gerard Boonekamp

Prijsverschil trostomaten en losse tomaten minimaal in week 20. - Foto: Gerard Boonekamp

De eenzijdige afzet van groente via supermarkten doet sommige producten goed en andere niet.

Voor sommige producten is heropening van de horeca bittere noodzaak. Denk aan de speciale slasoorten, zoals lollo rossa. Ondanks een productiebeperking blijft de prijs daarvan in week 20 op Belgische veilingen nog altijd op het minimum van € 0,09 per krop. In 2019 werd in week 20 nog € 0,33 uitbetaald.

Dat blijkt uit het weekprijzenoverzicht van de Belgische veilingen over week 20.

Kropsla goed aan de prijs

Aan de andere kant is kropsla met € 0,48 per krop goed aan de prijs. Dat prijsniveau lag in 2019 nog op € 0,20. Deze sla rendeert bij verkoop via winkels en thuisbereiding.

Rode paprika en witlof

Hoge prijzen zijn in week 20 nog altijd zichtbaar voor rode paprika en witlof. Deze producten gedijen ook goed bij de centrale rol die supermarkten nu hebben bij voedingsverkopen. Voor paprika liggen de supermarktvolumes circa 20% hoger dan normaal.

Komkommer

Voor komkommer lag in week 20 de uitbetaalprijs op € 0,17 bij de Belgische veilingen. BelOrta telt veel Nederlandse telers, waardoor deze prijs ook in Nederland bekeken wordt. Het is qua prijsvorming in lijn met afgelopen week en ook met vorig jaar.

Deze week lijkt een vaster prijsbeeld zichtbaar bij komkommer, na een lange periode van uiterst teleurstellende prijzen.

Losse tomaten onder druk

De prijs voor losse tomaten was met € 0,42 in week 20 ook nog boven het peil van 2020. Deze week is de afzet losse tomaat verzwakt. Het duidelijkst is dat zichtbaar bij The Greenery, waar voor fijne tomaten de prijs daalde naar € 0,11 op dinsdag 19 mei. Hier speelt toch ook het ontbreken van horeca een rol.

Losse tomaten waren in week 20 even duur als trostomaten in België.

Asperges

Voor asperges was week 20 een zwakke afzetweek. Dat beeld is deze week niet zichtbaar op de Nederlandse dagmarkt voor groente. Bij The Greenery werden dinsdag weer prijzen tot boven de € 4 genoteerd.

Beheer
WP Admin