Doorgaan naar artikel

Markt: Chinese kool lijkt mager betaald

Oogst van Chinese kool. - Foto: Bert Jansen premium

Oogst van Chinese kool. - Foto: Bert Jansen

Wellicht vinden telers de prijs te laag, of ze houden hun product nog even vast in de koelcel. Feit is dat er voor Chinese kool amper prijzen te vinden zijn. De wel beschikbare info wijst in de richting van stuksprijzen van zo’n 35 cent.

35 cent is voor Chinese kool aan de magere kant, maar het is al minder slecht dan twee weken geleden, meldt een veiling-insider, toen met stuksprijzen van 25 tot 30 cent werd gerekend.

Volgens een teler van Chinese kool is – ‘naar zijn gevoel – het dieptepunt wel achter de rug.

Op de Belgische VBT-veilingen is het sinds november ook kwakkelen, afgaande op de wekelijkse middenprijzen tot en met week 47 (18-22 november). In deze week zat de stuksprijs voor Chinese kool gemiddeld op 39 cent, in week 46 op 36 cent en in week 45 (=begin november) op 34 cent.

Chinese kool laat af veld

Het valt wel op dat verscheidene telers tot voor kort, of nu nog steeds, kool af land kunnen snijden. Zo ook Arjen Bevelander in Achthuizen op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. “We konden tot vandaag buiten oogsten”, meldt hij. “Dat is een maand later dan andere jaren.”

Het betrof een planting met het ras Enduro, dat in week 34 was geplant, in plaats van het normale planttijdstip in week 32 of 33. “De teelt startte zo’n tien dagen te laat; de herfstomstandigheden zorgden er daarna voor dat het gewas rustig aan deed met de nutriëntopname. Daardoor groeide het rustig, en had het natte weer weinig invloed op de kwaliteit. Dat is frappant, want het ras Enduro is voor de korte bewaring; de rassen voor de lange bewaring waren juist begin november al versleten.

Jumbo en Plus

In het winkelschap is men eensgezind over de prijsstelling. Jumbo en Plus vragen € 1,39 voor hun Chinese kool, Plus is tevreden met € 1,29.

Verwachting: huidige prijs is onder kostprijs, prijs trekt aan.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin